Οι αυξήσεις στο ρεύμα και οι ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας απαιτούν φτηνό φυσικό αέριο. Κατά τους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, η Gazprom αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% σε σύγκριση με το 2023, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Οι πελάτες της εταιρείας αύξησαν τα αιτήματά τους φέτος στα 26,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Το ήμισυ της αύξησης προήλθε από την Ελλάδα, η οποία μείωσε τις αγορές LNG αλλά υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές καυσίμων του αγωγού Gazprom.
Τον Ιανουάριο-Οκτώβριο, οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη ανήλθαν σε 26,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - 15% περισσότερες από ό,τι τους 10 μήνες του 2023.
Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ENTSOG, η εταιρεία παρείχε τους μέγιστους όγκους από τον Αύγουστο του 2023 - 2,84 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η Gazprom συνεχίζει επίσης να πουλάει LNG στην Ευρώπη από το συγκρότημα Baltic Portovaya
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω κυρώσεων, αντικυρώσεων και δολιοφθορών, η Gazprom έμεινε με δύο μόνο διαδρομές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας.
Η κύρια αύξηση προήλθε από την ευρωπαϊκή γραμμή του Turkish Stream. Επιπλέον, φέτος πολλοί πελάτες προμηθεύτηκαν περίπου 2,8 δισ. κυβικά μέτρα φτάνοντας η εταιρεία σε συνολική αύξηση 3,3 δισ. κυβικά μέτρα.
Από το 2022, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη με αγωγούς έχουν μειωθεί κατά περίπου πέντε φορές και η τρέχουσα ανάκαμψη είναι μικρή.
Ωστόσο, καταδεικνύει ότι τα καύσιμα της Gazprom συνεχίζουν να είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην περιοχή.
Οι ειδικοί σημείωσαν ότι πρόσθετα αιτήματα πελατών για μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενδέχεται να σχετίζονται με πιο ελκυστικές τιμές.
Έτσι, ενώ η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές, οι συνολικές προμήθειες LNG στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε δέκα μήνες, φτάνοντας στα 89,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την GIE.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν, τα αποθέματα UGS των χωρών της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στα 104 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ενώ πριν από ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 48,1 δισ. κυβικά μέτρα. Από την άλλη, σε συνθήκες ακόμη υψηλών τιμών, περίπου 400 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, το ρωσικό αέριο αγωγών αποδείχθηκε πιο ελκυστικό για όσους συνεχίζουν να το λαμβάνουν.
Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι διδακτικό, όπου πρόσφατα άρχισαν δημόσια να λειτουργούν εμπορικά ένα δεύτερο τερματικό LNG, στην Αλεξανδρούπολη, και υποσχέθηκαν και πάλι να εγκαταλείψουν το ρωσικό αέριο.
Τον Ιανουάριο-Οκτώβριο, οι εταιρείες της Ελλάδος αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αγωγού στην Ελλάδα κατά 2,7 φορές.
Σύμφωνα με το ENTSOG, οι προμήθειες αυξήθηκαν από 1 δισ. κυβικά μέτρα σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, σύμφωνα με την GIE, από 2,48 δισ. κυβικά μέτρα σε 1,27 δισ. κυβικά μέτρα.
Ο κεντρικός τερματικός σταθμός της Ελλάδας, η Ρεβιθούσα, χρησιμοποιήθηκε μόνο με 19% χωρητικότητα φέτος.
«Αυτό δείχνει την υψηλή ανταγωνιστικότητα και τη ζήτηση για ρωσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία περιορίζεται τεχνητά, ακόμη και εγκληματικά από τους εχθρούς της Ρωσίας και της Ευρώπης», λέει ο Alexey Grivach, αναπληρωτής διευθυντής του National Energy Security Fund (NEF).
Οι αυξήσεις στο ρεύμα και οι ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας απαιτούν φτηνό φυσικό αέριο, και αυτό είναι αλήθεια.