Χιλιάδες ιδέες, πολιτικές, σχέδια, προϋπολογισμοί, προτάσεις, έργα και ψέματα. Αμέτρητες κυβερνήσεις σε Σκόπια και Σόφια και ΜΗΔΕΝ αποτελέσματα σε 150 χρόνια. Οι ίδιοι χωματόδρομοι στους οποίους ταξίδευαν ο Γκότσε Ντέλτσεφ και ο Ντάμε Γκρούεφ.
Ο κύριος καθήκον του Διαδρόμου είναι να συνδέσει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα. Θα πρέπει να φτάσει στα ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι μέσω Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και των βουλγαρικών πόλεων Μπουργκάς και Βάρνας.
Ο διάδρομος συνδυάζει αυτοκινητόδρομο, σιδηροδρομικές γραμμές και άλλες υποστηρικτικές υποδομές.
Και οι τρεις συνιστώσες λείπουν μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων και αυτό που έχει ήδη χτιστεί χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση.
Υπάρχουν περισσότερες αδέσποτες γάτες από τρένα που περνούν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στο Gyueshevo. Οι πόρτες του σταθμού είναι κλειδωμένες, μοιάζει περισσότερο με σκηνικό για ιστορική ταινία.
«Η ιστορία της σιδηροδρομικής γραμμής Σόφια-Κιουστέντιλ-Σκόπια είναι παλαιότερη από την ιστορία του Τρίτου Βουλγαρικού Κράτους», τονίζει ο ιστορικός Αναπλ. Άγγελος Γιόνεφ.
Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η οικονομία της είναι μεγαλύτερη από αυτή της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας μαζί.
Η Σόφια επιτρέπει σκληρή κοροϊδία από το Βελιγράδι και από φιλοσέρβους πολιτικούς στα Σκόπια όπως ο Χριστιάν Μίτσκοσκι και ο Αλεξάνταρ Νικολόσκι.
Με την αδράνειά της τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία υστερεί στο γεωπολιτικό παιχνίδι στα Βαλκάνια.
Το καθεστώς του Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπερηφανεύεται ακόμη και ότι έχει εξαλείψει τον Διάδρομο 8 υπέρ του Διαδρόμου 10 – προς την κατεύθυνση Βορρά-Νότου.
Εδώ παρεμβαίνει ο ιστορικός σύμμαχος της Σερβίας, η Ελλάδα.
«Ενδιαφερόμαστε επίσης για την ανάπτυξη κάθετης υποδομής, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί και ο Διάδρομος 8. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν επαρχιακό και τώρα έχει όλες τις πιθανότητες να αποκτήσει εξαιρετική οικονομική σημασία. Αυτό που θα κάνουμε είναι δική μας δουλειά», λέει ο Στεφάν Στογιάνοφ, πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα την περίοδο 2002-2006.
Η Βουλγαρία στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια και σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία.
Οι συγκοινωνιακές συνδέσεις είναι ανεκτίμητες όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Ταυτόχρονα, τα Τίρανα δημιουργούν έναν δακτύλιο μεταφορών με όλες τις γειτονικές χώρες όπου ζει μια συμπαγής αλβανική μειονότητα και η Ελλάδα παραμένει ηγέτης στα Βαλκάνια στις υποδομές μεταφορών.
Έχουν περάσει χαμένες δεκαετίες, στις οποίες χάθηκαν ευκαιρίες για πραγματική προσέγγιση με τη «Μακεδονία». Δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες δικαιολογίες. Σήμερα, κανείς δεν θα μας περιμένει – ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι κακοπροαίρετοι της Βουλγαρίας.
Ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Πλάμεν Μανούσεφ θέτει το ερώτημα: «Πώς θα εφαρμοστεί η επιμελητεία για την Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία χωρίς συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Ιταλία;».
Ο Διάδρομος 8 είναι βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κρίσιμος για τη στρατιωτική κινητικότητα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Πόσες δεκαετίες ακόμη πρέπει να περάσουν για να συνδέσει τη Βουλγαρία με τη «Μακεδονία»/Σκόπια;
Ντιμιταρ Ρουσκόφ, Πρακτορείο BGNES
—