Προβλήματα στους στρατιωτικούς με την Άδεια Φροντίδας Τέκνου



Άδειες Φροντίδας Τέκνου


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) έγινε κοινωνός παραπόνων μελών του κι όχι μόνο, για τη ΜΗ εναρμόνιση της (α) σχετικής ΚΥΑ με τον μεταγενέστερο (β) όμοιο νόμο, με αποτέλεσμα τη ΜΗ διευκόλυνση των γυναικών συναδέλφων - μητέρων με ένα μειωμένο ωράριο.


Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το άρθρο 37 του ν.4808/2021 «Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33, ανεξάρτητα από το είδος δραστηριότητας του άλλου γονέα, ακόμη και αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται, δικαιούνται, εναλλακτικώς μεταξύ τους, την άδεια φροντίδας τέκνου.

 Η άδεια χορηγείται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας ή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας του άρθρου 36 ή της γονικής άδειας του άρθρου 28, ως μειωμένο ωράριο. Κατά το παραπάνω διάστημα, ο γονέας που κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού, δικαιούται είτε να προσέρχεται κατά μία (1) ώρα αργότερα είτε να αποχωρεί κατά μία (1) ώρα νωρίτερα κάθε ημέρα από την εργασία είτε να τη διακόπτει κατά μία ώρα ημερησίως, σύμφωνα με την αίτησή του.

Εναλλακτικώς, έπειτα από συμφωνία των μερών, το μειωμένο ωράριο της παρούσας μπορεί να χορηγείται με άλλους τρόπους, όπως:

α) Μειωμένο ωράριο εργασίας κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και κατά μία (1) ώρα ημερησίως για τους επόμενους έξι (6) μήνες.

β) Πλήρεις ημέρες άδειας, οι οποίες κατανέμονται σε εβδομαδιαία βάση, αντίστοιχου συνολικού αριθμού ωρών, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.

γ) Ισόχρονη συνεχόμενη άδεια, χορηγούμενη εφάπαξ ή τμηματικώς, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.
δ) Με όποιον άλλον τρόπο συμφωνούν τα μέρη.»

Δυστυχώς, η ανωτέρως αναφερόμενη ευνοϊκή διάταξη για τις γυναίκες συναδέλφους – μητέρες, εξ όσων γνωρίζουμε,  δεν έχει προστεθεί με κάποια σχετική τροποποίηση στην εν λόγω ΚΥΑ.  Αποτέλεσμα αυτού  είναι τα  σχετικά αιτήματα των  ενδιαφερόμενων (γυναικών συναδέλφων – μητέρων) προς τα Γενικά Επιτελεία να απορρίπτονται, καθόσον αυτά προφανώς οφείλουν να τηρούν το γράμμα του νόμου που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η «αναχρονιστική» (α) σχετική ΚΥΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η υπάρχουσα ΚΥΑ που ρυθμίζει τα είδη των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού να εναρμονιστεί με το σχετικό νόμο που ρυθμίζει, πέραν όλων των άλλων, και τα θέματα αδειών φροντίδας τέκνου. Έτσι θα εξαλειφθεί η ανισότητα που νοιώθουν οι γυναίκες στρατιωτικοί – μητέρες απέναντι στις άλλες μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Ένα γεγονός που εν τέλει αντίκειται στο ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 4) το οποίο και προστάζει ότι όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν τα ίδια δικαιώματα. 

Παρακαλούνται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στα οποία κοινοποιείται το  παρόν, όπως συνδράμουν δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην ανάδειξη της αναγκαιότητας άμεσης αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των γυναικών συναδέλφων – μητέρων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Χαριτίδης Χαρίτων                                                                  Κατραντζόγλου Ιωάννης