Το Ιράν έχει θέσει τα αμυντικά του συστήματα γύρω από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε κατάσταση συναγερμού, εν μέσω φόβων για επίθεση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αναφέρει η βρετανική The Telegraph.
Σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές υψηλού επιπέδου, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επίσης ενισχύσει την άμυνα γύρω από βασικές πυρηνικές και πυραυλικές τοποθεσίες, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρόσθετων εκτοξευτών συστημάτων αεράμυνας.
Αξιωματούχοι λένε ότι τα μέτρα είναι μια απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή κοινή στρατιωτική δράση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό ακολουθεί τις προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις Μπάιντεν και Τραμπ ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα στόχευε βασικές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις φέτος.
«Απλώς [οι ιρανικές αρχές] περιμένουν την επίθεση και την προβλέπουν κάθε βράδυ και όλα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού – ακόμα και σε τοποθεσίες που κανείς δεν γνωρίζει», είπε μια πηγή στο βρετανικό μέσο.
«Οι εργασίες για την οχύρωση πυρηνικών εγκαταστάσεων συνεχίζονται εδώ και χρόνια, αλλά έχουν ενταθεί τον περασμένο χρόνο, ειδικά από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση», πρόσθεσε.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του Ντόναλντ Τραμπ και των αναφορών για πιθανά σχέδια της κυβέρνησής του να χτυπήσει το Ιράν, έχουν εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητες».
Το Ισραήλ και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν μακρύ σκιερό πόλεμο, κυρίως μεταξύ του Ισραήλ και των πληρεξουσίων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Ιράν εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επιθέσεις με 200 πυραύλους στο Ισραήλ, το οποίο ανταπέδωσε με αεροπορικές επιδρομές.
Το Ιράν φοβάται τώρα ότι, με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποστηρίξει το Ισραήλ να χτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επίκειται ισραηλινή επίθεση.
Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οποιοδήποτε μεγάλο χτύπημα θα μπορούσε να αφήσει το Ιράν ευάλωτο στα αμυντικά του συστήματα, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί σοβαρά από τα ισραηλινά πλήγματα πέρυσι.
«Έχουν αναπτυχθεί αρκετοί επιπλέον εκτοξευτές [συστήματος αεράμυνας], αλλά υπάρχει κατανοητό ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικοί σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας χτυπήματος», είπε.
Το ισλαμικό καθεστώς έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας στο εσωτερικό του και διαθέτει ρωσικά συστήματα S-300 για να προστατεύει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, δεν θεωρούνται αρκετά ισχυρά για να προστατεύουν από τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας του Ισραήλ, γεγονός που οδήγησε το Ιράν να πιέσει τη Ρωσία να επιταχύνει την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-400.
«Μέγιστη πίεση» από τον Τραμπ
Οι νίκες του Ισραήλ επί των δικτύων πληρεξουσίων του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, του Σύρου προέδρου που ήταν ο κύριος σύμμαχος της Τεχεράνης, και οι περιφερειακές αποτυχίες έχουν αποδυναμώσει σοβαρά το ιρανικό καθεστώς.
Οι απώλειες τροφοδότησαν διαφωνίες σε εγχώριο επίπεδο και δημιούργησαν ελπίδες για αλλαγή.
Το Ιράν έχει γίνει ευάλωτο στη σκληρή στάση του κ. Τραμπ απέναντι στη χώρα. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επανέλαβε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να το αποτρέψει από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μειώνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου του στο μηδέν.
Τη Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι με την υποστήριξη του Τραμπ, η κυβέρνησή του θα «τελειώσει τη δουλειά» με το Ιράν.
Οι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να καταφέρει να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στην The Telegraph είπε ότι υπάρχουν τώρα φόβοι στην Τεχεράνη ότι «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και να εξαπολύσουν μια επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
Την Κυριακή, ο Michael Waltz, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Είπε ότι ο Τραμπ είναι πρόθυμος να «μιλήσει με το Ιράν» μόνο με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει «όλο το [πυρηνικό] πρόγραμμα και να μην παίζει παιχνίδια, όπως είδαμε να κάνει το Ιράν στο παρελθόν».
Μία από τις προκλήσεις του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν είναι ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη πρέπει να διανύσουν πάνω από 1.500 χιλιόμετρα για να βρίσκονται σε απόσταση προσβολής. Αυτό απαιτεί ανεφοδιασμό στον αέρα σε δυνητικά εχθρικό έδαφος ενώ αντιμετωπίζει τις ρωσικές αεροπορικές άμυνες του Ιράν.
Το Ιράν αναζητά τώρα τρόπους για να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε το 2018, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για πλήρη αφοπλισμό.
—