Εν όψει της ανακοίνωσης (επίσημης ή υπό μορφή "διαρροής" κατά τα συνηθισμένα των τελευταίων μηνών) του σχεδίου νόμου για τη σταδιοδρομία, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις, η ΠΟΕΣ φέρνει στο φως τις τεκμηριωμένες προτάσεις της για ένα "πακέτο μέτρων" που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τη σταδιοδρομία. Σύμφωνα με το έγγραφο της ΠΟΕΣ, μάλλον πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχεται μια τόσο πλήρης και σφαιρική πρόταση, που προσφέρει λύσεις για την αποκατάσταση σε χρονίζουσες αδικίες και προβλήματα, συνδέοντας την εκπαίδευση με τη σταδιοδρομία και το ασφαλιστικό: προτείνονται τεκμηριωμένες λύσεις για όπως η σταδιοδρομία των ΑΣΕΙ και των ΑΣΣΥ, των στελεχών ειδικών καταστάσεων, τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/2011, την εξομάλυνση των σταδιοδρομικών διαφορών, την ισότιμη σταδιοδρομική αντιμετώπιση αποφοίτων ΑΣΕΙ κλπ.
Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει μια πρόσθετη παράμετρος που αποκαλύπτει η ΠΟΕΣ, σύμφωνα με την οποίαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι ΕΔ όχι μόνο έχασαν την πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αλλά κατακρημνίστηκαν στο 67% και όλα αυτά στο ίδιο διάστημα (με όξυνση από το 2021) που αυξήθηκαν κατακόρυφα οι παραιτήσεις, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση. Προφανώς όταν το πρόβλημα έχει κοινή εμφάνιση εντός κι εκτός ΕΔ, υποδηλώνει ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν πρέπει να κινούνται στη μηδενιστική σφαίρα της "Ατζέντας 2030", αλλά ως προς την πραγματική ουσία των προβλημάτων, κατ' αρχάς για να καταστούν ξανά οι ΕΔ ελκυστικός επαγγελματικός προορισμός για τις νέες και τους νέους και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές δομικές αλλαγές στα θεμέλια των εσωτερικών διαδικασιών των ΕΔ.
Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:
Κύριε Υπουργέ.
Όπως έχουμε δεσμευθεί, ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουμε το συνολικό πλαίσιο των προτάσεών μας που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία των στελεχών, οι οποίες επιλύουν πάρα πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθ’ όλα τα χρόνια, ιδίως κατόπιν παρεμβάσεων ή έλλειψης βούλησης επίλυσης.
Η ΠΟΕΣ, ευτυχώς για τους στρατιωτικούς, είναι ο μόνος φορέας που δεν ενδιαφέρεται ούτε να προφυλάξει τις «καρέκλες» της (που δεν έχει), ούτε αν θα εκπληρωθούν οι αριθμοί και οι στόχοι (τρίτων), ούτε να παρουσιάζει ανύπαρκτες επιτυχίες για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Η ΠΟΕΣ ενδιαφέρεται εμπράκτως για την ύπαρξη των ισχυρότερων ΕΔ που είχαμε ποτέ και για να γίνει αυτό η Πατρίδα μας πρέπει να «επενδύσει» με κάθε τρόπο στο προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα και όχι στα λόγια, διότι κούρασαν.
Ως προς την τελευταία επισήμανση, υπενθυμίζουμε ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, το προσωπικό των ΕΔ έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 60%, ενώ η τάση αυτή δείχνει αυξητική μέσα από διάφορους τρόπους (παραιτήσεις, εκκαθαρίσεις κλπ). Εν όψει του σταδιοδρομικού σχεδίου νόμου που βρίσκεται στο συρτάρι σας και το οποίο θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όταν κοινοποιηθεί, η ΠΟΕΣ θα σταθεί για μια ακόμα φορά στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ότι πάντα υπάρχουν άλλες, καλύτερες λύσεις, στο πλαίσιο των οποίων οφείλει να δημιουργηθεί ένα συνολικό, νέο πλαίσιο, υπό απολύτως ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας.
Οι ΕΔ του αύριο δεν μπορούν να ξεκινήσουν από την επιπλέον συρρίκνωση του προσωπικού και την επιδείνωση των εργασιακών του συνθηκών, αλλά από τη βελτίωση των δομών και των εργασιακών συνθηκών, ώστε να ξαναγίνουν ελκυστικός επαγγελματικός προορισμός και οι νέες και οι νέοι να επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν. Τα οράματα και οι στόχοι που έχουν επικοινωνηθεί δυστυχώς όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής αδυνατούν να αφουγκραστούν την πραγματική κατάσταση. Θα επικαλεστούμε προς αυτό ένα χαρακτηριστικό στοιχείο: σε πρόσφατη έρευνα για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους Θεσμούς από την Public Issues, πιθανώς για πρώτη φορά οι ΕΔ, όχι μόνο πέφτουν από την πρώτη θέση, αλλά κατακρημνίζονται στο 67% με αυξανόμενη τάση, ιδίως από το 2021 κι έπειτα (ενδεικτικά το 2018 ήταν στην πρώτη θέση με 87% εμπιστοσύνη). Πρόκειται για το ίδιο διάστημα που εκτοξεύτηκαν και οι παραιτήσεις, κάτι που μόνο συμπτωματικό δεν είναι.
Τα προηγούμενα έτη γίναμε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού «σόου» που εμφανώς στόχευε να δείξει ότι οι ΕΔ είναι παντού και παρέχουν ασφάλεια: βαπτιστήκαμε οδηγοί ΕΚΑΒ, πυροσβέστες, κομπάρσοι ταινιών, υπαλληλικό προσωπικό ιδιωτών, γίναμε «γέφυρες σε μολυσμένα ύδατα» να πατάνε πάνω οι πολίτες, κλπ, όλα για μια φωτογραφία. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι οι ΕΔ ευτελίστηκαν στα μάτια της κοινωνίας. Αντί να επιχειρηθεί μια συνολική αναδιοργάνωση με επαναφορά στην αποστολή τους, επίκειται νέα βαθμολογική συρρίκνωση, νέα απώλεια δικαιωμάτων, νέα επιδείνωση εργασιακών συνθηκών, και κυρίως, νέα διεύρυνση των «καθηκόντων» τους υπό τον καινοτόμο όρο των «διττών ρόλων» κλπ. Αυτά δεν είναι λύσεις, είναι αναγγελία αποσύνθεσης.
Είναι προφανές ότι η απάντηση πρέπει να κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση που να περιλαμβάνει διαφανείς διαδικασίες, διαρκές αίσθημα δικαιοσύνης, επίγνωση της σταδιοδρομίας που θα έχει κάθε στέλεχος ώστε να μην θίγονται (ή τίθενται προ διαρκώς εκπλήξεων) τα θεσμοθετημένα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ορθολογική και διαρκής εκπαίδευση και εξειδίκευση, βελτίωση εργασιακών συνθηκών, και, προπαντός, διασφάλιση ότι οι στρατιωτικοί θα απασχολούνται αποκλειστικά με τη δική τους αποστολή και όχι με πάρεργα ή κενά του κρατικού μηχανισμού.
Κατά το παρελθόν έχουμε υποβάλει πολλές προτάσεις για τα ανωτέρω θέματα. Σήμερα, όπως αναφέραμε και στην αρχή ήρθε η ώρα για τα σταδιοδρομικά, όπου θα παρουσιάσουμε μια σφαιρική πρόταση, κάτι που πιθανώς να συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι προτάσεις που παρατίθενται στα Παραρτήματα του παρόντος κινούνται στους εξής άξονες:
α. Σταδιοδρομία
Ενδεικτικά, με τις προτάσεις μας αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αναξιοκρατίας και ανισοτιμίας που έχουν διαπιστωθεί σε πλείστες όσες περιπτώσεις, δημιουργείται πλήρης σύγκλιση δίχως κενά ανάμεσα στα δύο υφιστάμενα σταδιοδρομικά πλαίσιο (ν.2439/1996 και 3883/2010), αποκαθίστανται χρονίζουσες αδικίες κατά το βέλτιστο δυνατόν, όπως η σταδιοδρομία των ΑΣΣΥ ή των στελεχών ειδικών καταστάσεων, η σταδιοδρομική διαφοροποίηση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα τάξεις ΑΣΣΥ κατά τα έτη 1993-94, μεταφέρονται τέσσερις τάξεις ΑΣΕΙ στο ν.2439/1996 κατ’ αντιστοιχία με παρεμφερείς ενέργειες, αντιμετωπίζονται πλήρως τα προβλήματα που ισχύουν με τους ΕΠΟΠ και, βεβαίως, οι αναντιστοιχίες και αδικίες που υφίστανται για τους ασφαλισμένους με την 1/1/2011 κλπ.
β. Εκπαίδευση
Με τις προτάσεις μας αναβαθμίζεται συνολικά η παρεχόμενη εκπαίδευση στις ΕΔ, ενώ όλα τα επιμέρους σχολεία (σταδιοδρομικά και μη) συνδέονται απευθείας με την εξέλιξη των στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των μεταθέσεων και, βεβαίως, των δικαιωμάτων. Οι Στρατιωτικές Σχολές αναβαθμίζονται συνολικά δίχως εξαιρέσεις και αντίστοιχα αποκαθίστανται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Κυρίως όμως, διασφαλίζεται το δικαίωμα στην επιλογή και συνδέεται με δικαιώματα, υποχρεώσεις και σταδιοδρομία.
γ. Ασφαλιστικό
Σημαντικό μέρος των προτάσεων σχετίζεται αναπόφευκτα με σταδιοδρομικές μεταβολές. Σημαντικό μέρος αυτών αποτελεί η ασφαλιστική αναγνώριση του πραγματικού δεδουλευμένου χρόνου εργασίας που επηρεάζει τον χρόνο παραμονής στο στράτευμα, καθώς και η επαναφορά καταργημένων δικαιωμάτων που, αναμφίβολα, μπορούν να συσχετιστούν με τους εξαγγελθέντες σχεδιασμούς της Ηγεσίας, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της θεμελίωσης δικαιώματος για πρόωρη αποχώρηση από το στράτευμα με 25 έτη υπηρεσίας με καταβολή αναλογικής σύνταξης, πρόνοια που, πλέον, μπορεί να συνδυαστεί με το ευρύτερο ασφαλιστικό πλαίσιο.
δ. Παροχή κινήτρων και εξορθολογισμός όρων και προϋποθέσεων
Οι προηγούμενοι τρεις άξονες εμπεριέχουν δομικά την παροχή νέων κινήτρων και τον επανακαθορισμό ή αναβάθμιση των υφιστάμενων, με τρόπο ρεαλιστικό που θα αποφορτίσει όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, σε όλα τα επίπεδα (career paths, σταδιοδρομία, σύστημα μεταθέσεων κλπ).
Σκοπός των προτάσεων είναι η αποκατάσταση των διαιωνιζόμενων σταδιοδρομικών αδικιών και παράλληλα να παρέχει κίνητρα με ουσιαστική ανταποδοτικότητα, αλλά και σαφείς υποχρεώσεις. Παράλληλα δημιουργούμε περαιτέρω ενδυνάμωση των υφιστάμενων σταδιοδρομικών διατάξεων ως προς το ασφαλιστικό πλαίσιο και τις προωθούμενες εξαγγελίες της Ηγεσίας, διασφαλίζοντας συνολικά το ειδικό καθεστώς του εργασιακού πλαισίου που διέπει του στρατιωτικούς. Τέλος, αποδεικνύουμε ότι οι λύσεις είναι εφικτές δίχως να απαιτηθεί συνολική αλλαγή του σταδιοδρομικού πλαισίου και ότι ο αρμονικός συνδυασμός των δύο υφιστάμενων είναι εφικτός, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
--
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.