Τα F-35, γνωστά για την τεχνολογία stealth, τα εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τις υπερσύγχρονες δυνατότητες μάχης, θα προσφέρουν στη χώρα ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι κάθε απειλής
Η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή, με την απόκτηση των πανίσχυρων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, σε μια κίνηση που αναβαθμίζει κατακόρυφα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και επαναπροσδιορίζει την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο. Η συμφωνία για την προμήθεια 20 υπερσύγχρονων αεροσκαφών αποτελεί το πιο φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών και φέρνει την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) στην αιχμή της στρατιωτικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Αθήνα προγραμματίζει την Π.Α. του 21ου αιώνα με βάση τα F-35, με τις συζητήσεις μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin να είναι εντατικές. Η προμήθεια των πρώτων 20 F-35 αναμένεται να κοστίσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά, το πρόγραμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 4,6 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την εκπαίδευση των πιλότων, τη συντήρηση, τις υποδομές και τον εξοπλισμό.
Τεχνολογικό άλμα για την Πολεμική Αεροπορία
Τα F-35, γνωστά για την τεχνολογία stealth, τα εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τις υπερσύγχρονες δυνατότητες μάχης, θα προσφέρουν στη χώρα ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι κάθε απειλής. Σε σύγκριση με τα σημερινά μαχητικά που διαθέτει η Π.Α., όπως τα Rafale και F-16 Viper, το F-35 ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη της αποτροπής, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά που το καθιστούν σχεδόν «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ.
Η Ελλάδα, υιοθετώντας το συγκεκριμένο αεροσκάφος, θα αποκτήσει επιχειρησιακή ικανότητα που ελάχιστες χώρες διαθέτουν στην περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης αεροπορικής υπεροχής. Τα F-35 θα μπορούν να εκτελούν αποστολές βαθιάς διείσδυσης, αναγνωριστικών επιχειρήσεων και καταστροφής αντιαεροπορικών συστημάτων, χωρίς να γίνονται αντιληπτά.
Το οπλοστάσιο που θα κάνει τη διαφορά
Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του F-35, η Πολεμική Αεροπορία έχει καταρτίσει μια λίστα απόλυτης προτεραιότητας με τα όπλα που θα συνοδεύουν τα νέα μαχητικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα έχει ζητήσει:
Πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM για εμπλοκές μακράς εμβέλειας.
Βόμβες ακριβείας SDBII (GBU-53B) για πλήγματα εδάφους.
Πυραύλους κρουζ JASSM AGM-158B, ικανούς να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
Πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Block II+, κορυφαίους στις εμπλοκές μικρής εμβέλειας.
Κατευθυνόμενα όπλα αέρος-εδάφους, για απόλυτη ακρίβεια στις επιθέσεις.
Το κόστος αυτών των οπλικών συστημάτων υπολογίζεται στα 850 εκατ. ευρώ, με την αρχική πρόβλεψη να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Αναβάθμιση της βάσης στην Ανδραβίδα – Ο «νέος σταθμός» των F-35
Για να φιλοξενηθούν τα νέα μαχητικά, προγραμματίζονται εκτεταμένες αναβαθμίσεις στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη βάση πέμπτης γενιάς. Αυτή τη στιγμή, η βάση φιλοξενεί τα F-4 Phantom, αεροσκάφη που υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία για μισό αιώνα. Το κόστος αυτής της αναβάθμισης ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ και θεωρείται κρίσιμο για την ομαλή ένταξη των νέων αεροσκαφών.
Η διαδικασία εκπαίδευσης και παράδοσης των αεροσκαφών θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2027-28, με τους πρώτους Έλληνες πιλότους να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση. Αν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τα πρώτα F-35 θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2029-30.
Η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα για συνολικά 40 αεροσκάφη (20+20), γεγονός που θα προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία πλήρη επιχειρησιακή υπεροχή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο.
Η ένταξη των F-35 στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί μια ισχυρή απάντηση στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή. Τα νέα αεροσκάφη θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ελέγχει πλήρως τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και να εξασφαλίσει έναν αποτρεπτικό μηχανισμό απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή.
Η αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλέον πραγματικότητα, με τα F-35 να αλλάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και να διασφαλίζουν την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας για τις επόμενες δεκαετίες.