Mια μεγάλης κλίμακας διεθνή επιχείρηση πληροφοριών που εκτείνεται πέρα από τους Τούρκους πολίτες και περιλαμβάνει ξένους υπηκόους σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα
Μια συγκλονιστική μυστική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) αποκάλυψε μια μεγάλης κλίμακας διεθνή επιχείρηση πληροφοριών που εκτείνεται πέρα από τους Τούρκους πολίτες και περιλαμβάνει ξένους υπηκόους. Η έκθεση υποδηλώνει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) και οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό όχι μόνο παρακολουθούν άτομα που είναι ύποπτα για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που επικρίνει την κυβέρνηση, αλλά επίσης παρακολουθούν οργανώσεις και ξένα άτομα, εγείροντας σημαντικές διπλωματικές και νομικές ανησυχίες. Επιπλέον, η έκθεση κατηγορεί τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ένας ισχυρισμός που θεωρείται ευρέως ως προσπάθεια απαξίωσης του έργου τους και καταπνίξεως της αντιπολίτευσης.
Το κίνημα Γκιουλέν, εμπνευσμένο από τον αείμνηστο Τούρκο μουσουλμάνο λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι μια οργάνωση που βασίζεται στη θρησκεία. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024, από πολλαπλές επιπλοκές υγείας. Το κίνημα επικρίνει εδώ και καιρό τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διάχυτης κυβερνητικής διαφθοράς και της υποστήριξης της Τουρκίας σε ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες. Ο χαρακτηρισμός της οργάνωσης από την κυβέρνηση Ερντογάν ως Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ (FETÖ), ένα υποτιμητικό αρκτικόλεξο που επινοήθηκε από τον πρόεδρο, δεν έχει αναγνωριστεί από τα δημοκρατικά κυβερνώμενα έθνη που υποστηρίζουν το κράτος δικαίου.
Η μυστική έκθεση της τουρκικής κυβέρνησης που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο παρακολούθησης διεθνών οργανισμών βοήθειας και ατόμων στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές. Τα μέρη που αναφέρουν ονόματα ατόμων έχουν διαγραφεί για λόγους ασφαλείας:
rapor
Η έκθεση 224 σελίδων με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2024 προσδιορίζει δραστηριότητες πληροφοριών σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Τανζανία, η Ρουμανία και η Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με το έγγραφο, τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν άτομα και οργανώσεις σε αυτές τις χώρες, χαρακτηρίζοντας συχνά τις φιλανθρωπικές προσπάθειές τους ως μέτωπα για παράνομες δραστηριότητες. Το εύρος αυτής της επιχείρησης υποδηλώνει μια συστηματική εκστρατεία με στόχο την καταστολή των διαφωνούντων και την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.Turkish cuisine cooking classes
Η MİT παρείχε πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χρησιμοποιούσε αυτές τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή οικονομικών ερευνών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τους αμφιλεγόμενους νόμους της Τουρκίας κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό ατόμων και οντοτήτων ως υποστηρικτών τρομοκρατών χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πολιτική χειραγώγηση των οικονομικών κανονισμών. Οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές φέρεται να διαδραμάτισαν ρόλο σε αυτές τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις υποψίες για κατάχρηση διπλωματικών πόρων για σκοπούς εσωτερικής ασφάλειας στο εξωτερικό.
Έγγραφα που διέρρευσαν προηγουμένως αποκάλυψαν ότι μόνο το 2016-2017, οι τουρκικές πρεσβείες παρουσίασαν προφίλ σε περισσότερους από 4.000 αντιφρονούντες, μοιράζοντας αυτές τις πληροφορίες με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για περαιτέρω νομικές ενέργειες.
Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της έκθεσης είναι η συμπερίληψη ξένων υπηκόων στις εκτιμήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Το έγγραφο απαριθμεί άτομα που κατοικούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελλάδα, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή βοήθεια σε οργανώσεις που συνδέονται με τη «FETÖ». Αυτή η ευρεία παρακολούθηση φαίνεται να οδήγησε σε διπλωματικές εντάσεις, καθώς η Τουρκία φέρεται να πιέζει ξένες κυβερνήσεις να λάβουν νομικά μέτρα βάσει πληροφοριών που στερούνται διαφάνειας και δίκαιης διαδικασίας.
Η έκθεση προχωρά περαιτέρω στοχεύοντας διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Ομάδες όπως η Embrace Relief στις ΗΠΑ, η Time to Help eV στη Γερμανία και η Πηγή Κόινσεπ στην Ελλάδα έχουν κατηγορηθεί ότι χρησίμευσαν ως αγωγοί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αυτοί οι ισχυρισμοί αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό, καθώς αυτές οι οργανώσεις είναι νόμιμα εγγεγραμμένες και λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς προηγούμενες καταγγελίες για αδικήματα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα, με στόχο το κλείσιμο οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια σε ομάδες και άτομα που η Τουρκία θεωρεί αντιπάλους.
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της έκθεσης είναι η συμπερίληψη Ελλήνων υπηκόων στις εκτιμήσεις πληροφοριών της Τουρκίας. Το έγγραφο κατονομάζει αρκετούς Έλληνες πολίτες που κατηγορούνται για υποστήριξη οργανώσεων που φέρονται να συνδέονται με τη «FETÖ». Μεταξύ αυτών είναι δήμαρχοι, δικηγόροι, παραγωγοί ταινιών και άλλοι ιδιώτες, όλοι αναφέρονται σε ενημερώσεις πληροφοριών για φερόμενη συμμετοχή σε δραστηριότητες ομάδων που θεωρούνται απειλές από την Άγκυρα.
Τούρκοι πολίτες στο εξωτερικό που συνεργάζονται με αυτές τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών, εθελοντών και δωρητών, αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο ποινικών ερευνών. Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες που σχετίζονται με την τρομοκρατία σε άτομα που απλώς συνδέονται με αυτές τις ομάδες, αποτρέποντας ουσιαστικά τη συμμετοχή σε ανθρωπιστικές προσπάθειες.
Η έκθεση περιγράφει έναν από τους κύριους στόχους της ως τη διευκόλυνση αιτημάτων προς ξένες κυβερνήσεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ εφαρμόζονται οικονομικοί περιορισμοί σε ύποπτα άτομα και οργανισμούς στην Τουρκία. Αυτή η διάταξη, σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στοχεύει να αποκόψει αυτά που οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι παράνομα δίκτυα χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται για να καταστείλει τους πολιτικούς αντιπάλους και να φιμώσει τη διεθνή διαφωνία.
Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 7 Ιανουαρίου, κατάλογος ιδρυμάτων και εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν:
Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι Τούρκοι διπλωμάτες συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, οι οποίες τώρα έχουν οδηγήσει στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων οργανισμών που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Στις 7 Ιανουαρίου η τουρκική κυβέρνηση πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία εννέα οργανώσεων με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων έξι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατηγορώντας τους για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Οι οργανώσεις αυτές αναφέρονται στην έκθεση της ΜΑΣΑΚ.