Telegraph: Πυρηνική «ασπίδα» στην Ευρώπη! Σχέδιο «βόμβα» από τη Γαλλία



Αναβρασμός επικρατεί στην Ευρώπη - Το γαλλικό σχέδιο για την πυρηνική προστασία της και ο «παράγοντας» Γερμανία


O Φρίντριχ Μερτς, που αναμένεται να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη νίκη του στις εκλογές, κάλεσε τη Βρετανία και τη Γαλλία να επεκτείνουν την πυρηνική τους προστασία, καθώς επιδιώκει την "ανεξαρτησία" της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε στον Φρίντριχ Μερτς πριν από την κρίσιμη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι γνωστό αν οι ηγέτες συζήτησαν αυτό το θέμα στο τηλέφωνο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η Γαλλία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό αποτρεπτικό της μέσο για να προστατεύσει την Ευρώπη.

Μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Γερμανία, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Γηραιά Ήπειρο.

Στη σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο, που πραγματοποιήθηκε κατά την τρίτη επέτειο του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μιλώντας μαζί με τον Τραμπ στο βήμα, ο Μακρόν είπε ότι η ειρήνη "δεν πρέπει να είναι παράδοση της Ουκρανίας", καθώς κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για την προστασία της γηραιάς ηπείρου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται εδώ και καιρό την ασφάλεια της Ευρώπης με ένα οπλοστάσιο περίπου 100 πυρηνικών πυραύλων, πολλοί από τους οποίους σταθμεύουν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία.

Η πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας είναι επί του παρόντος ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ, ενώ η πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας αποτελεί βασικό μέρος της αμυντικής στρατηγικής της συμμαχίας.

Ο νεοεκλεγείς Μερτς δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το Παρίσι και το Λονδίνο θα πρέπει να συζητήσουν "αν η πυρηνική τους προστασία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε εμάς", πριν προειδοποιήσει την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ είναι πλέον "αδιάφορες για την τύχη της Ευρώπης".

Γερμανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες για ένα ευρωπαϊκό αποτρεπτικό μέσο για τη χώρα τους δεν έχουν ξεκινήσει, με τον Μερτς να έχει εγκλωβιστεί σε συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Μακρόν πιέζει την Ευρώπη να διεξαγάγει συζήτηση για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα γαλλικά πυρηνικά όπλα στην άμυνα της ηπείρου.

Ένας διπλωμάτης στο Βερολίνο δήλωσε ότι η γαλλική προσφορά θα αυξήσει την πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο και να αποδείξει ότι ήταν σοβαρός ως προς τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Στάρμερ έχει συνταχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και όχι με τον Τραμπ στο θέμα της επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία και θέλει να υπογράψει ένα σύμφωνο ασφάλειας και άμυνας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, το αίτημα είναι απίθανο να υποβληθεί επίσημα, εκτός εάν οι Αμερικανοί αποσύρουν το πυρηνικό αποτρεπτικό τους μέσο από τη Γερμανία.

Το οπλοστάσιο της Γαλλίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει περίπου 300 πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο του προγράμματος "force de dissuasion", με δυνατότητες εκτόξευσης από τη θάλασσα και τον αέρα.

Το πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα Trident της Βρετανίας αποτελείται από τέσσερα υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 16 πυρηνικές κεφαλές το καθένα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα "μπορεί να πάνε στην Ουκρανία ως ειρηνοποιοί" και ότι ο Πούτιν "θα το δεχτεί", χωρίς πρόβλημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ και ο Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε επίσης ότι μια εκεχειρία στον πόλεμο "θα μπορούσε να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες", σε συνέντευξή του στο Fox News.

Στην Ουάσιγκτον ο Ζελένσκι για τη συμφωνία «θρίλερ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη για να σφραγίσει μια συμφωνία για τα ορυκτά, την οποία χαρακτήρισε "πολύ κοντά". Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να υπογράψει ένα προηγούμενο σχέδιο στο οποίο η Ουάσινγκτον ζητούσε 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτό πλούτο, διαμαρτυρόμενος ότι το Κίεβο δεν είχε λάβει ούτε κατά διάνοια τόση αμερικανική βοήθεια και ότι το σχέδιο δεν είχε τις εγγυήσεις ασφαλείας που χρειαζόταν η Ουκρανία.

Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Κίεβο ανέμενε τα σχόλια των ΗΠΑ σχετικά με τις "τελικές αλλαγές" που είχε στείλει. Η πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμπαθούσαν την ιδέα να συμπεριληφθεί στο κείμενο διατύπωση σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Μόσχα, ο Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην παραγωγή μετάλλων σπάνιων γαιών.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών σε μια ειρηνευτική διευθέτηση.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr