Γιατί το Ισραήλ φοβάται τον αιγυπτιακό στρατό;



Ο απερχόμενος αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Χέρτσι Χαλέβι, εξέφρασε την ανησυχία του για αυτό που αποκάλεσε «απειλή για την ασφάλεια από την Αίγυπτο», θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί απειλή για το Τελ Αβίβ, αλλά το θέμα «θα μπορούσε να αλλάξει σε μια στιγμή».


Το Channel 14 Israel ανέφερε ότι ο Χαλέβι, ο οποίος πρόκειται να παραδώσει επίσημα τη θέση του στον διάδοχό του Εϊάλ Ζαμίρ στις αρχές Μαρτίου, έκανε τις δηλώσεις του στους αποφοίτους ενός κύκλου μαθημάτων αξιωματικών στην πόλη Holon.

«Το Ισραήλ ανησυχεί για την ασφάλειά του από την απειλή της Αιγύπτου», είπε ο Χαλέβι .

«Πιστεύουμε ότι δεν αποτελεί απειλή αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

«Ανησυχούμε πολύ για αυτό», συνέχισε, προσθέτοντας, «Αυτή δεν είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή και πρέπει να το πούμε αυτό».

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου είπε: «Η Αίγυπτος διαθέτει μεγάλο στρατό εξοπλισμένο με προηγμένο εξοπλισμό μάχης, αεροσκάφη, υποβρύχια, προηγμένους πυραύλους και πολύ μεγάλο αριθμό τανκς και μαχητών πεζικού».

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινός αξιωματούχος εκφράζει τους φόβους του για τη στρατιωτική κατάσταση της Αιγύπτου.

«Δεν υπάρχουν απειλές στην περιοχή», είπε ο αρχηγός του επιτελείου «Γιατί χρειάζονται όλα αυτά τα υποβρύχια και τα άρματα μάχης;»

Τον Φεβρουάριο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρέσβης Οσάμα Αμπντέλ Χαλέκ, του απάντησε λέγοντας: «Αφού έδωσε στον εαυτό του (ο Χαλέβι) το δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις, η απάντηση είναι σαφής, απλή και άμεση: Ισχυρές και μεγάλες χώρες όπως η Αίγυπτος απαιτούν ισχυρούς στρατούς ικανούς να υπερασπιστούν την εθνική της ασφάλεια στις περιεκτικές της διαστάσεις μέσω επαρκούς και διαφορετικού οπλισμού».

Και συνέχισε: «Επιβεβαιώνω ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη που θέσπισε τα θεμέλια της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και είναι αφοσιωμένη στην υπόθεση της ειρήνης ως στρατηγική επιλογή, αλλά είναι ικανή να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια με έναν ισχυρό στρατό και μια ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω».

Ο Αμπντέλ Χαλέκ τόνισε ότι « το αιγυπτιακό στρατιωτικό δόγμα είναι αμυντικό και είναι ικανό να αποτρέψει».

Στις 26 Μαρτίου 1979, η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης στην Ουάσιγκτον μετά τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ των δύο πλευρών το 1978. Οι πιο εξέχουσες διατάξεις της ήταν η παύση της πολεμικής κατάστασης, η εξομάλυνση των σχέσεων, η πλήρης απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και των αμάχων από τη χερσόνησο του Σινά και η αποστρατικοποίηση της περιοχής.