Η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, η εξωτερική πολιτική του Ιράν, που βασίζεται στην υποστήριξη ένοπλων ομάδων, φέρνει περισσότερες απώλειες στην Ισλαμική Δημοκρατία παρά οφέλη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή υποστήριξη του Ιράν στην αυτονομιστική οργάνωση PKK/YPG που εδρεύει στη Συρία, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έδωσε μια σαφή απάντηση:
«Εάν εσείς, υποστηρίζοντας κάποια ομάδα, προσπαθήσετε να δημιουργήσετε αναταραχή σε μια άλλη χώρα, τότε αυτή η χώρα μπορεί επίσης να υποστηρίξει άλλες ομάδες και να δημιουργήσει αναταραχή στη χώρα σας. Οι άλλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εσάς. Επομένως, αν δεν θέλετε οι άνθρωποι να πετούν πέτρες στα παράθυρά σας, μην το κάνετε μόνοι σας».
Η Άγκυρα πιστεύει ότι το Ιράν υποστηρίζει το PKK/YPG όχι μόνο στη Συρία αλλά και στη Σουλεϊμανίγια μέσω του Μπάφελ Ταλαμπανί
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηχηρή δήλωση του Φιντάν ήρθε μόλις δύο ημέρες πριν από το ιστορικό κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αυτοδιάλυση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το haqqin.az, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν με τους ηγέτες του PKK στην Καντίλ και τους συνέστησαν να αγνοήσουν το κάλεσμα του Οτσαλάν.
Προφανώς, η Άγκυρα γνώριζε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν τις σκληρές αντιιρανικές δηλώσεις του συνήθως επιφυλακτικού στη διατύπωσή του Χακάν Φιντάν.
Από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν τα λόγια του επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ως υπαινιγμό ότι η Άγκυρα μπορεί να αρχίσει να υποστηρίζει ορισμένες ομάδες εντός του Ιράν. Και, συγκεκριμένα, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αζερμπαϊτζάνοι που έχουν γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία. Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι Μπαλόχοι και οι Άραβες που ζουν στο Ιράν είναι επίσης αντίθετοι με την επίσημη Τεχεράνη.
Πώς απάντησε ο Μπαγκάι;
Η επίσημη Τεχεράνη απάντησε αμέσως στις δηλώσεις του Φιντάν. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγκάι είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει περιφερειακές φιλοδοξίες εδώ και μισό αιώνα.
«Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν τον αφοπλισμό του PKK», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Και το βλέπουμε αυτό ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ασφάλειας της γειτονικής μας Τουρκίας».
Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Φατεμέχ Μοχαγεράνι αναγνώρισε την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης για περιφερειακά ζητήματα.
«Έχουμε προβλήματα με την Τουρκία για τη Συρία και ελπίζουμε ότι θα επιλυθούν με λογικό τρόπο», σημείωσε ο Μοχαγεράνι.
Οι διπλωματικές εντάσεις στη γραμμή Άγκυρας-Τεχεράνης αυξήθηκαν μετά την κλήση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη, Hijabi Kirlangic, για διευκρινίσεις την Τρίτη. Σε απάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Επιτετραμμένο του Ιράν στην Άγκυρα και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία μαζί του.
Ας θυμηθούμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η Συρία παραμένει η κύρια αιτία διαφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά στα τέλη του περασμένου έτους μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία αποδυνάμωσε την επιρροή του Ιράν στην περιοχή ενώ ενίσχυσε τη θέση της Άγκυρας.
—