Η εμπλοκή με το καλώδιο και οι αντιδράσεις της Τουρκίας



Το «βραχυκύκλωμα» που έχει προκύψει σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου με προέκταση προς το Ισραήλ θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την Πέμπτη στην Αθήνα.


Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές μιλούν ευθέως ότι ο λόγος είναι η παρεμπόδιση του έργου από την Τουρκία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες αρκέστηκε να μιλήσει χτες για «την αφοσίωση όλων των μερών στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου υποδομής». Όσο και τα γενικότερα τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σχετικά ήρεμα αυτό είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό.

Διότι η αλήθεια είναι ότι το έργο καρκινοβατεί εδώ και μήνες λόγω της απόπειρας εκφοβισμού από την Τουρκία προς τα ιταλικά πλοία. Πρακτικά, οι έρευνες έχουν παγώσει από τον προηγούμενο Ιούλιο και το περιστατικό στην Κάσο και την Κάρπαθο.

Το ιταλικό πλοίο βρισκόταν για αρκετές ημέρες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, προκαλώντας εκ νέου την τουρκική κινητοποίηση, καθώς τουρκική κορβέτα επιχείρησε να παρέμβει στις μετρήσεις για την πόντιση του καλωδίου. Έκτοτε τα δύο ιταλικά ερευνητικά πλοία, που έχουν αναλάβει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, δεν έχουν πάρει εντολή να ξαναξεκινήσουν και να κινηθούν ανατολικά, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες βυθομέτρησης και να περάσει η διαδικασία στην επόμενη φάση για την πόντιση του καλωδίου.

Εκτός από τις εύλογες ανησυχίες της Λευκωσίας, διότι προκαλούν επιπλέον προβλήματα εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, ενόχληση υπάρχει και από το Ισραήλ, διότι είναι ένα έργο το οποίο αφορά και το ίδιο, καθώς σχετίζεται με την άρση της δικής του ενεργειακής απομόνωσης και τη σύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα σε μια πολιτική συγκυρία που θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει ερείσματα και συμμαχίες στην Ευρώπη.

Προβληματισμός όμως υπάρχει και στην Αθήνα καθώς τυχόν ακύρωση του έργου θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο και στα άλλα μεγάλα ενεργειακά projects στην Κρήτη και το Ιόνιο με τις αμερικανικές εταιρείες Exxon Mobil και Chevron.

Υπήρξαν μάλιστα αναφορές από ενεργειακούς παράγοντες ότι μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στα εθνικά συμφέροντα και μεταβολή της εθνικής πολιτικής καθώς τυχόν ακύρωση σχεδίων που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις του ελληνικού κράτους υπό το φόβο στρατιωτικής αντίδρασης από την Τουρκία θα φανεί ως παραδοχή της υποχώρηση της Ελληνικής κυβέρνησης σε πιέσεις από άλλη χώρα.

Το Παρίσι που είχε αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της εμπλοκής της γαλλικής εταιρείας δεν το έχει πλέον ως προτεραιότητα καθώς η προσοχή του Εμανουέλ Μακρόν είναι στραμμένη στο Ουκρανικό και στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο χτες «για υποχώρηση της Ελλάδας αναφερόμενα στο πάγωμα του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη.

Και δεν είναι τυχαίο που το ψευδοκράτος δημιουργεί υποδομές για ηλεκτρική διασύνδεση του με την Τουρκία και έσπευσαν να καλέσουν τη Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτή την «ευκαιρία» και να μην επιλέξει ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και το Ισραήλ η οποία είναι κοστοβόρα και πολύ πιο δύσκολη.

newsbomb.gr-Αλεξία Τασούλη