Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Rafale συμμετέχει σε πρακτική άσκηση για προσομοίωση προσγείωσης σε αεροπλανοφόρο στην αεροπορική βάση του Γαλλικού Ναυτικού Landivisiau στο Saint-Servais (Hidustan Times).
Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία τη Δευτέρα για την αγορά 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αξίας 630 δισεκατομμυρίων ρουπιών (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για το ναυτικό της, ανέφερε το ινδικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση Τύπου, σύμφωνα με το Reuters .
Η Ινδία θα αγοράσει 22 μονοπλάνα μαχητικά αεροσκάφη και τέσσερα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, δήλωσε το υπουργείο, σε μια συμφωνία που θα ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς της ασιατικής χώρας με τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων.
«Η παράδοση αυτών των αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί έως το 2030, με το πλήρωμα να εκπαιδεύεται στη Γαλλία και την Ινδία», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και εισόδημα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Η εξαγορά εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Ινδίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ανέφερε το Reuters.
Η ινδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ ο εναέριος στόλος του ναυτικού αποτελείται κυρίως από ρωσικά αεροσκάφη MiG-29.
Η Ινδία θέλει να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, να μειώσει την εξάρτηση από εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή όπλων για να τροφοδοτήσει δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά μήκος των δύο αμφισβητούμενων συνόρων της με το Πακιστάν και την Κίνα.
Το Ινδικό Ναυτικό έχει επισημάνει την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό την τελευταία δεκαετία, με το Πεκίνο να εκμεταλλεύεται πλοία διπλής χρήσης στην περιοχή και να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί από το 2017.
Αυτό σηματοδοτεί επίσης ένα άλλο βήμα στη μακροχρόνια εξάρτηση της Ινδίας από τον γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Mirage 2000 που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1980 και των υποβρυχίων κλάσης Scorpene που παραγγέλθηκαν το 2005.
—