Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρνει αλλαγές σε προαγωγές ΕΠΟΠ και επιδόματα ΕΑΒ, ενώ οδηγεί και σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ελένη Γαβριήλ
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», φέρνοντας μια σειρά από αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).
Στο επίκεντρο του σχεδίου νόμου βρίσκεται η ενίσχυση της υγειονομικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το υπουργείο προτείνει αύξηση της στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων, επιδιώκοντας παράλληλα εξορθολογισμό των δαπανών και ταχύτερη αποπληρωμή των σχετικών εξόδων.
Αλλαγές στο καθεστώς των ΕΠΟΠ
Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για μείωση των ηλικιακών ορίων πρόσληψης και τροποποίηση των χρονικών ορίων παραμονής σε κάθε βαθμό.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη συνολική προσαρμογή του πλαισίου υπηρεσίας των ΕΠΟΠ στις σύγχρονες ανάγκες του στρατεύματος.
Παράλληλα καταργείται το δικαίωμα των στελεχών για πενταετή υπηρεσία σε θέσεις με διπλό ή τριπλό συντάξιμο χρόνο, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τι αλλάζει στις προαγωγές
Το νέο νομοσχέδιο επανακαθορίζει τον ρυθμό προαγωγών για τους ΕΠΟΠ, καθιερώνοντας πιο μακροχρόνια παραμονή σε κάθε βαθμό:
Οι ΕΠΟΠ προάγονται σε Δεκανείς μετά από 1-2 έτη, ανάλογα με την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.
• Από 5 σε 7 έτη αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την προαγωγή από Δεκανέα σε Λοχία.
• Από 8 σε 10 έτη παρατείνεται η προαγωγή από Λοχία σε Επιλοχία, και αντίστοιχα από Επιλοχία σε Αρχιλοχία.
• Ανθυπασπιστής μπορεί να γίνει Αρχιλοχίας ΕΠΟΠ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανδραγαθίας.
ΕΑΒ: Νέες ρυθμίσεις για αποζημιώσεις και επιδόματα
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις προβλέψεις για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με το πολυνομοσχέδιο να επιχειρεί να βάλει τάξη στο πεδίο των επιδομάτων, αποζημιώσεων και κινήτρων παραγωγικότητας.
Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και του πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αμφισβήτησε την καταβολή συγκεκριμένων οικονομικών παροχών, επειδή ξέφευγαν από το πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
Με βάση το νέο πλαίσιο:
• Καθιερώνεται ημερήσια αποζημίωση για εργασίες συντήρησης πυροσβεστικών αεροσκαφών στην αντιπυρική περίοδο.
• Δίνεται η δυνατότητα στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, κατόπιν εισήγησης του ΔΣ, να καθορίζει το ύψος και τους όρους καταβολής κινήτρων παραγωγικότητας, συνδεδεμένων με την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων.
• Το ετήσιο ύψος κινήτρων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν βασικό μισθό, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50% (από 20% που ίσχυε), υπό την προϋπόθεση αύξησης των ιδίων εσόδων της εταιρείας.
• Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας της ΕΑΒ και τη διασφάλιση της εύρυθμης υλοποίησης των εξοπλιστικών υποχρεώσεων προς το Υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, καθώς με πόρισμα που εκδόθηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αμφισβητούνταν κατηγορίες επιδομάτων και αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Την ίδια ώρα υπήρχε φόβος ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα επιδόματα, που σύμφωνα με τον έλεγχο δεν έπρεπε να λαμβάνουν.
ΠΗΓΗ: businessdaily.gr