Η Ινδία ήταν έτοιμη να χτυπήσει ολοκληρωτικά το Πακιστάν-Το Ισλαμαμπάντ ικέτεψε τις ΗΠΑ




Παρά την προσπάθεια των δυτικών μέσων ενημέρωσης να εξισώσουν την Ινδία και το Πακιστάν όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες, το Ισλαμαμπάντ ικέτευσε κυριολεκτικά για παρέμβαση των ΗΠΑ αφότου το Νέο Δελχί χτύπησε την αεροπορική βάση Νουρ Χαν στην καρδιά του Πακιστάν με πυραύλους το πρωί της 10ης Μαΐου, παράλληλα με μια επικείμενη επίθεση του Ινδικού Ναυτικού στο ναυτικό λιμάνι του Καράτσι.

Το ότι η κυβέρνηση Μόντι επέλεξε να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση μετά την επίθεση στο Ραβαλπίντι οφειλόταν απλώς στο ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ινδία.

Η συνθηκολόγηση του Πακιστάν ήταν εμφανής από τις φρενήρεις προσπάθειες του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο να επικοινωνήσει με τους ομολόγους του, Σ. Τζαϊσανκάρ και Ατζίτ Ντοβάλ, το πρωί της 10ης Μαΐου.

Ενώ η αεροπορική βάση Νουρ Χαν χτυπήθηκε σκληρά από ινδικούς πυραύλους τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Γενικός Διευθυντής Στρατιωτικών Επιχειρήσεων (DGMO) του Πακιστάν, Κασίφ Αμπντουλάχ, τηλεφώνησε στον Ινδό ομόλογό του στις 10:38 π.μ. την ίδια ημέρα, ισχυριζόμενος ότι είχε πληροφορίες για μια επικείμενη πυραυλική επίθεση BrahMos στο ναυτικό λιμάνι του Καράτσι. Αν και το πακιστανικό DGMO προσπάθησε να απειλήσει με αντίποινα, η ινδική πλευρά παρέμεινε ατάραχη και πλήρως έτοιμη για μάχη.

Είναι κατανοητό ότι όταν ο Υπουργός Ρούμπιο μετέφερε την προθυμία του Πακιστάν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ο Υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ απάντησε σταθερά αλλά ευγενικά ότι μια τέτοια πρόταση θα έπρεπε να υποβληθεί μέσω των καναλιών του DGMO, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις ηγούνταν επιχειρήσεων. Η Ινδία, εν τω μεταξύ, αγνόησε τις εκκλήσεις του Πακιστανού Υπουργού Εξωτερικών και των παραδοσιακών συμμάχων του Ισλαμαμπάντ, προτρέποντας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ενώ αρκετές δυτικές αφηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προωθήθηκαν από τα επίσημα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα κινεζικά όπλα ως ανώτερα από αυτά της Ινδίας, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Μόντι ήταν έτοιμη να ανέβει την πλήρη κλίμακα κλιμάκωσης εάν το Πακιστάν επέλεγε αυτό το μονοπάτι. Η Ινδία δεν δεχόταν καμία πίεση για αποκλιμάκωση, ειδικά επειδή το Πακιστάν ουσιαστικά δεν είχε βιώσιμους στρατιωτικούς στόχους που να παραμένουν ανατολικά του Ινδού, μετά τον αποκεφαλισμό 11 αεροπορικών βάσεων και την πλήρη εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνάς του. Η ομάδα Μόντι δεν είχε καμία πρόθεση να χτυπήσει το Μπαλουχιστάν ή την περιοχή Χιμπέρ Παχτούνκβα, όπου κυριαρχούν οι Παστούν. Στην πραγματικότητα, η Ινδία μόλις είχε ξεκινήσει: ο στόχος της αποστολής της -να καταστρέψει τις τρομοκρατικές υποδομές στο Πακιστάν- επιτεύχθηκε μέσα σε 25 λεπτά το πρωί της 7ης Μαΐου.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ακόμη και όταν τα γαλλικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υπονομεύσουν τα δικά τους μαχητικά Rafale που χρησιμοποιούνται από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία, οι ινδικές εναέριες πλατφόρμες, οι πύραυλοι, τα αιωρούμενα πυρομαχικά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέδωσαν εξαιρετικά καλά και κατέκλυσαν αποφασιστικά τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν. Μετά την πυραυλική επίθεση στις 10 Μαΐου, η Ινδία διατήρησε την ικανότητα να πλήττει οποιονδήποτε στόχο εντός του Πακιστάν, καθώς τα συστήματα αεράμυνας του τελευταίου που προμηθεύτηκε από την Κίνα είχαν είτε καταστραφεί είτε μπλοκαριστεί.

Η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εχθροπραξίες προέκυψε από μια στρατηγική αξιολόγηση: οι στόχοι της αποστολής είχαν επιτευχθεί και η περαιτέρω εμπλοκή θα επέτρεπε στο Ισλαμαμπάντ να παίξει το χαρτί του θύματος στη Δύση και την Κίνα. Με απλά λόγια, η Ινδία και το Πακιστάν δεν είναι ίσες και το Νέο Δελχί δεν είχε κανένα συμφέρον να συνεχίσει μια στρατιωτική σύγκρουση αφού εξουδετέρωσε αποτελεσματικά την ικανότητα αντίδρασης του Πακιστάν.

Δεδομένου του συμβουλευτικού ρόλου που διαδραμάτισε το κινεζικό και το τουρκικό προσωπικό στην υποβοήθηση της στρατηγικής εναέριου πολέμου του Πακιστάν, η Ινδία αναμένεται να λάβει αντίμετρα εναντίον όλων των μερών που τάχθηκαν με τρομοκρατικά στοιχεία μετά τη σφαγή του Παχαλγκάμ. Η κυβέρνηση Μόντι δίνει τώρα μεγαλύτερη έμφαση στα όπλα αντιπαράθεσης, αναγνωρίζοντας ότι η εποχή των συμβατικών χερσαίων μαχών έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει. Με 31 αμερικανικής κατασκευής οπλισμένα drones Predator να πρόκειται να ενταχθούν στις ινδικές ένοπλες δυνάμεις το 2028, η Ινδία προχωρά επίσης ραγδαία στην ανάπτυξη οπλισμένων drones μεγάλου υψομέτρου και drones χαμηλού κόστους σε σμήνη – παρόμοια με τα τουρκικά μοντέλα που αναπτύσσει το Πακιστάν κατά μήκος των ινδικών συνόρων.

Ενώ το Πακιστάν αναμένεται να αισθανθεί τον αντίκτυπο της αναστολής της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού από την Ινδία τον επόμενο μήνα, η επιχείρηση Sindoor έχει ενισχύσει ένα κρίσιμο μάθημα για το Νέο Δελχί: Η Ινδία στέκεται μόνη της και πρέπει να δημιουργήσει τις δικές της ολοκληρωμένες στρατιωτικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς αντιπάλους στη γειτονιά της – και στη Δύση.