Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται κρυφά για μια άμεση στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία



Εν μέσω φόβων ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για πόλεμο, η Βρετανία προετοιμάζεται κρυφά για μια άμεση στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.


Οι αξιωματούχοι κλήθηκαν να ενημερώσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που είχαν καταρτιστεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία θα είχαν θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολεμική μοίρα, μετά από μήνες απειλών του Κρεμλίνου για επίθεση.

Ένα μυστικό αρχείο υποτίθεται ότι περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία προετοιμάστηκε, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας καταφυγίων για την προστασία του Υπουργικού Συμβουλίου και της βασιλικής οικογένειας, της μετάδοσης δημόσιων προγραμμάτων για τον πόλεμο και της αποθήκευσης πόρων.


Βρετανοί υπουργοί φοβούνται, σύμφωνα με την Telegraph, ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της θα ξεγελάσουν τη Βρετανία στο πεδίο της μάχης και ότι το Λονδίνο θα αποτύχει ακόμη και στις αμυντικές του προετοιμασίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένα απειλήσει τη Βρετανία με άμεση επίθεση λόγω της υποστήριξής της προς την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε σύντομα να περιλαμβάνει την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων επί τόπου.

Η Ρωσία εξέδωσε για πρώτη φορά αυτήν την απειλή στις 6 Μαΐου 2024, σε απάντηση στον τότε Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον , ο οποίος δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα που παρείχε το Λονδίνο για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, η Ρωσία επανέλαβε την απειλή της να χτυπήσει βρετανικούς στόχους εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει όπλα που παρέλαβε από το Λονδίνο για να στοχεύσει ρωσικό έδαφος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε τον Μάιο του περασμένου έτους ότι η Μόσχα θα απαντούσε σε μια τέτοια περίπτωση πλήττοντας βρετανικούς στόχους εντός και εκτός Ουκρανίας.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευάλωτο σε επιθέσεις σε ζωτικές εθνικές υποδομές του, συμπεριλαμβανομένων βενζινάδικων, υποθαλάσσιων καλωδίων, πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και κόμβων μεταφορών.

Η Telegraph ανέφερε ότι μια ενημέρωση του μυστικού εθνικού αμυντικού σχεδίου θα καθορίσει μια στρατηγική για τις ημέρες αμέσως μετά από οποιαδήποτε επίθεση στην ηπειρωτική Βρετανία από ένα εχθρικό ξένο κράτος.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει σενάρια στα οποία η Βρετανία είναι εκτεθειμένη σε συμβατικές πυραυλικές επιθέσεις, πυρηνικές κεφαλές ή κυβερνοεπιχειρήσεις, απειλές που ήταν περιορισμένες όταν το σχέδιο ενημερώθηκε τελευταία φορά πριν από το 2005.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Ανθεκτικότητας στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, θα καθοδηγήσει τον Πρωθυπουργό και τους υφισταμένους του σχετικά με το πώς να διοικούν μια κυβέρνηση σε καιρό πολέμου και πότε θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ντάουνινγκ Στριτ ή εκτός Λονδίνου.

Αναμένεται να μελετηθούν όλες οι πολεμικές στρατηγικές που σχετίζονται με τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τους δρόμους, τα δικαστήρια, το ταχυδρομικό σύστημα και τις τηλεφωνικές γραμμές, αλλά το έγγραφο είναι απίθανο να δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη αναπτύξει ένα μοντέλο για ένα σενάριο στο οποίο ένα εχθρικό κράτος εκτοξεύει πυραύλους και κυβερνοεπιθέσεις σε εθνικές υποδομές.

Γαλλία και Βρετανία απειλούν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Μια εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε επιτυχημένη επίθεση στη Βρετανία «πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα θανάτους πολιτών και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», θα προκαλούσε σημαντική οικονομική ζημία και θα διατάρασσε βασικές υπηρεσίες.

Αξιωματούχοι της άμυνας κάλεσαν επίσης τη Βρετανία να αναπτύξει τη δική της εκδοχή του Σιδερένιου Θόλου , παρόμοια με αυτήν που διαθέτει το Ισραήλ , για να την προστατεύσει από πιθανές επιθέσεις με πυραύλους.

Τον περασμένο Απρίλιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας αποκάλυψε ότι εάν η πρώτη νύχτα της σύγκρουσης στην Ουκρανία είχε λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρωσικοί πύραυλοι θα είχαν διαπεράσει τις βρετανικές άμυνες και θα είχαν καταστρέψει στόχους υποδομής.

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους, ικανούς να ταξιδεύουν με ταχύτητες έως και 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και να αποφεύγουν τις άμυνες πιο εύκολα από τους συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους .

Σύμφωνα με την Telegraph, οι Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τους πέντε ενεργούς σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ραδιενεργά υλικά σε περίπτωση επίθεσης, προκαλώντας «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία», σύμφωνα με αξιολόγηση της βρετανικής κυβέρνησης .

Η βρετανική κυβέρνηση ετοίμασε επίσης ένα μοντέλο των δυνατοτήτων και των επιπτώσεων μιας πυρηνικής πυραυλικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα επίσημα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης παραμένουν εμπιστευτικά.