Μπορεί η Ρωσία να απείχε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια , όμως ήταν κυρίαρχη στις συνομιλίες , στο περιθώριο των συζητήσεων των χωρών μελών της Συμμαχίας
Αλεξία Τασούλη
Διότι μετά και το διπλωματικό φιάσκο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Πούτιν ανάγκασε τη διεθνή διπλωματία να «μαδά τη μαργαρίτα» για το αν θα πάει η όχι στις συνομιλίες για το Ουκρανικό μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπάρχουν πολλοί λόγοι προβληματισμού για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της Ρωσίας. Οι Γερμανοί ήδη ενημέρωσαν τους Συμμάχους ότι έχουν πληροφορίες από τις μυστικές τους υπηρεσίες ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο μεγάλης κλίμακας με το ΝΑΤΟ, καθώς ενισχύει τη στρατιωτική της ισχύ και αντιμετωπίζει τη Δύση ως συστημικό αντίπαλο.
Στόχος της, λένε οι πληροφορίες ότι θα είναι οι χώρες της Βαλτικής. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής και πρώην τμήματα της ΕΣΣΔ, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, θεωρούνται ευρέως ως το πιο πιθανό μέρος όπου ο Πούτιν θα δοκιμάσει στην πράξη το δόγμα της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, όπως περιγράφεται στο το Άρθρο 5 της συνθήκης της Συμμαχίας, που ορίζει ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο συνιστά επίθεση σε όλους.
Πρόσφατο δημοσίευμα επίσης της Wall Street Journal έγραψε ότι η Ρωσία επεκτείνει τις στρατιωτικές της υποδομές κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, προετοιμαζόμενη πιθανώς για μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, και οι κινήσεις της περιλαμβάνουν την επέκταση στρατιωτικών βάσεων πλησίον της πόλης Πετροζαβόντσκ, περίπου 160 χλμ. ανατολικά της Φινλανδίας, όπου σχεδιάζεται ένα νέο αρχηγείο, που θα μπορούσε να διοικεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Ετσι λοιπόν η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στις 23 Ιούνιου θεωρείται πολύ σημαντική καθώς οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να καταλήξουν τι θα γίνει με τις αμυντικές δαπάνες. Ο Ντοναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει στο να δαπανάται το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται διπλωμάτες, οι διαπραγματευτές της στρατιωτικής συμμαχίας σημειώνουν πρόοδο σε μια πορεία για την επίτευξη του 5% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2032, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε πιέζει τους συμμάχους να συμφωνήσουν σε ένα επίπεδο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα επτά χρόνια, με ένα επιπλέον 1,5% που προορίζεται για ένα ευρύτερο σύνολο δαπανών που σχετίζονται με την άμυνα.
Ο Ρούτε όμως είπε και κάτι άλλο που είναι άξιο προβληματισμού ειδικά για την Ελλάδα. Επαίνεσε τον ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες που γίνονται προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ είναι «απίστευτος ηγέτης εντός του ΝΑΤΟ και ένα όνομα που πραγματικά σέβονται οι ομόλογοί του».
Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν «έδωσε τα ρέστα του» στην προσπάθειά του να φέρει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι επί τουρκικού εδάφους. Και αυτό του πιστώνεται ανεξαρτήτου αποτελέσματος Όμως γνωρίζουμς πολύ καλά ότι ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα στην τύχη όυτε χωρίς ανταλάγματα. Και αυτό τον καθιστά ύποπτο που ενδεχομένως να επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr