Μυστικές συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ



Ισραηλινοί και Σύροι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει μυστικές συναντήσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας και να αποτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.


Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν πρόσφατα, επικεντρώνονται σε ζητήματα ασφάλειας, ανταλλαγής πληροφοριών και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνουν τη δημιουργία επίσημων διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πηγές από τη Μέση Ανατολή, οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Ντόχα, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη νέα συριακή ηγεσία υπό τον Αχμάντ αλ-Σαράα.

Παρά τις δημόσιες επιφυλάξεις του Ισραήλ για το καθεστώς του αλ-Σαράα, χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαβεβαιώνουν ότι η Δαμασκός δεν επιθυμεί σύγκρουση.

Ο ίδιος ο αλ-Σαράα επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μέσω τρίτων, με σκοπό την «εκτόνωση της κατάστασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, συριακή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, επισκέφθηκε το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα για συνομιλίες με στελέχη της ισραηλινής ασφάλειας.

Η μεσολάβηση του Κατάρ ξεκίνησε μετά την επίσκεψη του αλ-Σαράα στα ΗΑΕ τον περασμένο μήνα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Σύρο ηγέτη στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον αλ-Σαράα να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ όταν «σταθεροποιηθεί η κατάσταση», με τον Σύρο ηγέτη να ανταποκρίνεται θετικά.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στάση του Ισραήλ, καθώς μόλις τον Μάρτιο ο Υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ χαρακτήριζε το καθεστώς του αλ-Σαράα «τζιχαντιστικό», μετά από βίαιες συγκρούσεις με την αλαουιτική κοινότητα.

Τώρα, ο Σαάρ δηλώνει ότι το Ισραήλ επιδιώκει «καλές σχέσεις» με τη νέα συριακή ηγεσία.

Ο αλ-Σαράα, γνωστός παλαιότερα ως Αμπού Μοχάμαντ αλ-Γκολάνι, ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, μετά την ανατροπή της οικογένειας Άσαντ από την οργάνωσή του, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).

Με ιστορικό δεσμών με την Αλ Κάιντα, ο αλ-Σαράα παραμένει καταζητούμενος στο Ιράκ για τρομοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει στο παρελθόν αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

Παρά το αμφιλεγόμενο παρελθόν του, η κυβέρνησή του εργάζεται τώρα για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Συρίας, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν μια προσεκτική αλλά σημαντική προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, με το Κατάρ να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος.