Τα πακιστανικά drones δεν μπόρεσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων στρατιωτικών συγκρούσεων με την Ινδία, καθώς σχεδόν όλα τους απέτυχαν να χτυπήσουν τους στόχους στην αντίπαλη χώρα. Ταυτόχρονα, τα ινδικά drones πραγματοποίησαν επιθέσεις σε πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με ακρίβεια. Αυτό αποτέλεσε μεγάλη αμηχανία για τον πακιστανικό στρατό, καθώς τα drones, κατασκευασμένα στην Τουρκία και στην Κίνα, προφανώς αχρηστεύτηκαν. Λέγεται ότι η Ινδία απέτρεψε μια παρόμοια επίθεση από το Πακιστάν, καθώς τα συντρίμμια των αναχαιτισμένων drones ήταν ορατά παντού.
Και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύματα επιθέσεων με drones και πυραύλους η μία εναντίον της άλλης εν μέσω της έντασης για τις θανατηφόρες επιθέσεις σε Ινδούς τουρίστες από τρομοκράτες με έδρα το Πακιστάν. Διεθνείς ανταποκριτές ειδήσεων στο έδαφος ανέφεραν ότι τα πακιστανικά drones που εμφανίστηκαν ως πορτοκαλί κουκκίδες πάνω από τον ινδικό ουρανό έλαμψαν και ξεθώριασαν καθώς ινδικοί πύραυλοι τα αναχαίτισαν. Το Πακιστάν διαθέτει περιορισμένο αριθμό drones και εξαρτάται από την Κίνα και την Τουρκία. Ωστόσο, τα drones της Ινδίας είναι πολύ πιο εξελιγμένα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις τρεις μορφές – επίγεια, εναέρια και θαλάσσια drones, δήλωσε ο James Patton Rogers, ειδικός στον πόλεμο με drones στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Τα τουρκικής κατασκευής drones Byker YIHA III Kamikaze καταρρίφθηκαν εύκολα από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιώντας πυροβόλα ταχείας αντίδρασης αεράμυνας μόλις εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ορισμένα τουρκικά drones έπεσαν εντός του Πακιστάν. «Δεν είναι περίεργο που η αεράμυνα της Ινδίας κατέστρεψε εύκολα την επίθεση μεγάλης κλίμακας με drone. Τα τουρκικά drones είναι χρήσιμα μόνο εναντίον πολιτοφυλακών, όχι εναντίον οποιασδήποτε χώρας με ημιλειτουργικό σύστημα αεράμυνας», δήλωσε ο Paul Antonopoulos, ερευνητής στο Κέντρο Συγκρητικών Μελετών με έδρα το Βελιγράδι.
Τα πακιστανικά drones δυσκολεύτηκαν να επιτεθούν στις ινδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παρόλο που ο αριθμός τους ήταν διάσπαρτος στον ουρανό και κατέληξαν να χτυπήσουν μερικές κατοικημένες περιοχές. «Οι απειλές εξουδετερώθηκαν γρήγορα… Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή υλικές απώλειες», δήλωσε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις πακιστανικές επιθέσεις με drone και πυραύλους. Από την άλλη πλευρά, τα ινδικά drones προκάλεσαν ζημιές σε μερικούς στρατιωτικούς σταθμούς στο Πακιστάν, δημιουργώντας έτσι πανικό στους ανθρώπους. Τα ινδικά drones βασίζονται στα ισραηλινά αναγνωριστικά UAV.
Τα τουρκικά drones που χρησιμοποιεί το Πακιστάν έπεσαν εύκολα θύματα του ινδικού αμυντικού συστήματος. «Περίπου 300 έως 400 drones χρησιμοποιήθηκαν για την προσπάθεια διείσδυσης σε 36 τοποθεσίες. Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν πολλά από αυτά τα drones χρησιμοποιώντας κινητικά και μη κινητικά μέσα. Διεξάγεται εγκληματολογική έρευνα για τα συντρίμμια των drones. Οι αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τουρκικά drones Asisguard Songar», δήλωσε η Συνταγματάρχης Sofiya Qureshi του Ινδικού Στρατού.
Τα τουρκικά drones έχουν αναφερθεί ως ευάλωτα σε αντεπιθέσεις και αλλού. Αρκετά τουρκικά drones Bayraktar καταρρίφθηκαν στη Συρία το 2019. Οι ερευνητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι αυτά τα drones είχαν κακή απόδοση στη Λιβύη το 2021 και καταστράφηκαν εύκολα στον αέρα. «Τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB-2, που προμηθεύτηκε η Τουρκία, ήταν ευάλωτα σε επίγειες επιθέσεις. Όταν εκτοξεύτηκαν, καταστράφηκαν εύκολα στον αέρα από το σύστημα αεράμυνας Pantsir S-1», σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ.
- Advertisement -
Ο πακιστανικός στρατός είχε εντάξει τρία drones σχεδιασμένα από την Chengdu Aircraft Industry Group of China το 2021. Ωστόσο, σύντομα αντιμετώπισαν ένα σημαντικό τεχνικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη λειτουργία του GPS. Επιπλέον, ένα σοβαρό σφάλμα στο ραντάρ υψηλής απόδοσης συνθετικού διαφράγματος, διαρροή αζώτου από κάμερες και ένα πρόβλημα με την κεραία SATCOM μετέτρεψαν τα drones σε μη εκκίνηση. Μαστιζόμενα από κρίσιμες βλάβες, τα κινεζικά drones έγιναν θέμα μεγάλης ανησυχίας σχετικά με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα στο Πακιστάν.
Το 2024 η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για τη χρήση drones για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Περίπου 90 τέτοια drones καταρρίφθηκαν από τις ινδικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας ένα φορητό στατικό και τοποθετημένο σε όχημα σύστημα κατά των drones. Τα περισσότερα από αυτά τα drones ήταν κινεζικά, δήλωσε ο Nitin Agrawal, τότε γενικός διευθυντής της Ινδικής Δύναμης Ασφάλειας Συνόρων (BSF). «Τα drones που καταρρίπτουμε και κατάσχουμε κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και κυρίως στην κινεζική DJI», είπε.
Ενώ το Πακιστάν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Ινδίας, όπως τα S-400, μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους, δήλωσε ο Ζοχάιμπ Αλτάφ, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (CISS) με έδρα την Ουάσινγκτον. «Παρόλο που το Πακιστάν έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώρια, η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες εισαγωγές και η εγχώρια παραγωγική του ικανότητα περιορίζεται από την αδύναμη εγχώρια βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτή η εξάρτηση από εξωτερικές πηγές θα μπορούσε να γίνει ένα τρωτό σημείο σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, όπως ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας με την Ινδία», είπε.