Ο ευρωπαϊκός πύραυλος Meteor και ο κινεζικός PL-15, η δοκιμασία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας



Στην αρχή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στις 6 Μαΐου 2025, πέντε ινδικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση Sindοοr καταρρίφθηκαν από το Πακιστάν.


Έχει επιβεβαιωθεί ότι ένα από τα ινδικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκε ήταν ένα Dassault Rafale. Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε έναν πύραυλο PL-15 που εκτοξεύτηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος Chengdu J-10CE για να καταρρίψει το ινδικό Rafale.

Στην πραγματικότητα, τόσο το Rafale όσο και το J-10CE είναι εξοπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή BVRAAM (πύραυλοι αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας).

Ο πύραυλος PL-15

Ο PL-15 (επίσης γνωστός ως «Pi Li-Yao Wu» ή «Thunderbolt-15»), με την κωδική ονομασία CH-AA-10 Abaddon στο ΝΑΤΟ, είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, ενεργά καθοδηγούμενος από ραντάρ, που αναπτύχθηκε από την Ακαδημία Αεροδιαστημικών Πυραύλων της Κίνας (CAMA).

Ο πύραυλος PL-15 τέθηκε σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) και την Πολεμική Αεροπορία του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLANAF) το 2016.

Αυτός ο αντιαεροπορικός πύραυλος πέραν της οπτικής εμβέλειας μπορεί να πλήξει εναέριους στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, ενώ η έκδοση εξαγωγής, το PL-15E, φτάνει σε εμβέλεια περίπου 150 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος PL-15 χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρα διπλού παλμού στερεού καυσίμου. Αυτός ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί με ταχύτητες έως και Mach 5 ή 6.000 χλμ/ώρα.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές του, το PL-15 ζυγίζει περίπου 230 κιλά, έχει συνολικό μήκος 3,9 μέτρα και διάμετρο 20,3 εκατοστά.

Αυτός ο πύραυλος διαθέτει ενεργό σύστημα καθοδήγησης ραντάρ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα περισσότερα σύγχρονα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη όπως τα J-20, J-35A, J-10C, J-15, J-16, J-11B και JF-17 Block-3.

Ο πύραυλος Meteor

Αντίθετα, ο πύραυλος Meteor είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, ενεργά καθοδηγούμενος από ραντάρ, που κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA.

Ο πύραυλος Meteor αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία το 2016.

Ο πύραυλος Meteor χρησιμοποιεί έναν ramjet (ρυθμιζόμενο πυραυλοκινητήρα με πεπιεσμένο αέρα) με μέγιστη ταχύτητα εκτόξευσης Mach 4 ή περίπου 5.000 χλμ/ώρα.

Για το σύστημα καθοδήγησης, ο πύραυλος Meteor χρησιμοποιεί αδρανειακή καθοδήγηση και ενεργή καθοδήγηση ραντάρ στην τελική φάση. Η εμβέλεια εκτόξευσής του φτάνει τα 200 χλμ.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές του, ο πύραυλος Meteor ζυγίζει περίπου 190 κιλά, έχει μήκος 3,65 μέτρα και διάμετρο 17,8 εκατοστά.

Ο πύραυλος Meteor μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σύγχρονα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon και Saab JAS 39 Gripen, καθώς και στο νοτιοκορεατικό KF-21 Boramae.

Για να διευκρινιστεί, πιστεύεται ότι οι  Πακιστανικές Αεροπορικές Δυνάμεις -PAF χρησιμοποίησαν την κινεζική στρατιωτική έκδοση του πυραύλου PL-15 με βεληνεκές 300 χλμ. κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ινδία, αντί για την έκδοση εξαγωγής, τον PL-15E, ο οποίος έχει βεληνεκές μισής αυτής της απόστασης.

(Defense World)