Αμερικανοί : Πώς η Ελλάδα έσπασε τη «σφραγίδα» των Rafale



Για δεκαετίες, τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θεωρούνταν δύσκολο να πωληθούν εντός Ευρώπης. Με εξαίρεση τις ελληνικές αγορές Mirage F1 και Mirage 2000, οι οποίες αποτέλεσαν μοναδικές εξαιρέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, η πιθανότητα να ακολουθήσει άλλη χώρα με τα Rafale θεωρούνταν εξαιρετικά μικρή.


Η Ελλάδα, ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα, σημειώνει το 19fortyfive.com. Με την προμήθεια 24 Rafale από τη Γαλλία, η Πολεμική Αεροπορία έγινε ο πρώτος ευρωπαίος πελάτης του αεροσκάφους — μια απόφαση που αρχικά θεωρήθηκε «μεμονωμένη». Όμως η συνέχεια διέψευσε τις προβλέψεις.

Ακολούθησε η Κροατία, η οποία επέλεξε τα Rafale έναντι των Gripen και F-16V, παραγγέλνοντας 12 μονάδες. Λίγους μήνες αργότερα, η Σερβία ανακοίνωσε και αυτή την απόκτησή τους, με τον Πρόεδρο Βούτσιτς να επισημαίνει τη συμφωνία κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι.

Παράλληλα, η Ελλάδα έκανε γνωστή την πρόθεση να αποκτήσει δεύτερη μοίρα Rafale (12 επιπλέον αεροσκάφη), εδραιώνοντας τη θέση της ως προπομπός της γαλλικής αεροπορικής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η στροφή αυτή δεν είναι τυχαία. Το Rafale προσφέρει μεγαλύτερη επιχειρησιακή και πολιτική αυτονομία στους αγοραστές του, σε αντίθεση με το αμερικανικό μοντέλο ελέγχου που συνοδεύει π.χ. τα F-35. Επιπλέον, η επιμονή και εμπορική ευελιξία της Dassault έπαιξαν κομβικό ρόλο.

Η «σφραγίδα» έσπασε. Και η Ελλάδα ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο.