Rafale: Ο κώδικας που κρίνει την επόμενη αεροπορική σύγκρουση



Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία διεκδικεί από τη Γαλλία πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των μαχητικών Rafale, ώστε να μπορεί να ενσωματώνει εγχώρια συστήματα οπλισμού και λογισμικού. Το αίτημα αυτό αποτελεί κομβικό σημείο της στρατηγικής αυτονομίας του Νέου Δελχί, όμως η Γαλλία εμφανίζεται επιφυλακτική.


Ο πηγαίος κώδικας ελέγχει κρίσιμα υποσυστήματα, όπως το ραντάρ AESA και τον υπολογιστή αποστολής MMC. Χωρίς αυτόν, η Ινδία δεν μπορεί να προσαρμόσει τα Rafale στις ιδιαίτερες επιχειρησιακές της ανάγκες, όπως η χρήση του πυραύλου Astra Mk1 ή των SAAW.

Η Dassault ανησυχεί για διαρροές σε τρίτες χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα, και για απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επιπλέον, φοβάται πως παρεμβάσεις τρίτων μπορεί να μειώσουν την αξιοπιστία των Rafale.

Παρά τις τριβές, οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές. Η Ινδία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία επτά δισεκατομμύρια ευρώ για 26 ναυτικά Rafale, ενώ η Γαλλία βλέπει την Ινδία ως βασικό σύμμαχο στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ειδικοί προτείνουν σταδιακή παραχώρηση πρόσβασης, συνδεδεμένη με συγκεκριμένα έργα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το ζήτημα του πηγαίου κώδικα αναδεικνύεται ως νέα γεωπολιτική πρόκληση, που υπερβαίνει τα όρια της αγοράς όπλων και αγγίζει το μέλλον της στρατιωτικής αυτονομίας των αναδυόμενων δυνάμεων.

Η Ελλάδα, επίσης δεν έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των Rafale. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους τους εξαγωγικούς πελάτες της Dassault Aviation, εκτός πολύ ειδικών εξαιρέσεων (όπως ενδεχομένως κάποια περιορισμένα επίπεδα συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η Dassault και η Γαλλική κυβέρνηση διατηρούν αυστηρό έλεγχο στην πνευματική ιδιοκτησία του Rafale.

Σε περίπτωση κρίσης ή ανάγκης ταχείας προσαρμογής (π.χ. με νέα όπλα ή αισθητήρες), η Ελλάδα θα εξαρτάται από τη γαλλική υποστήριξη. Αυτό όμως δεν είναι μοναδικό καθώς το ίδιο συμβαίνει και με τα F-16 και τα F-35, όπου οι ΗΠΑ κρατούν κλειδωμένα τα κρίσιμα στοιχεία του λογισμικού, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα ανεξάρτητης ενσωμάτωσης ελληνικών όπλων ή εγχώριου λογισμικού.