Οι στρατηγικές προσπάθειες που θα επιτρέψουν στο Νέο Δελχί να αποκτήσει τον πηγαίο κώδικα για διάφορα κρίσιμα συστήματα που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά Rafale θα επιτρέψουν στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία να ενσωματώσει πολλά συστήματα που κατασκευάζονται από την ινδική αμυντική βιομηχανία σε αυτά τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά.
Η Γαλλία αρνείται επανειλημμένα να ικανοποιήσει το αίτημα της Ινδίας να κοινοποιεί τον πηγαίο κώδικα, ώστε να μπορέσει να ενσωματώσει εγχώρια οπλικά συστήματα στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που αγόρασε από την ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ινδικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης, η Dassault Aviation, η οποία ανέπτυξε το μαχητικό Rafale, εξακολουθεί να αρνείται να μοιραστεί τον πηγαίο κώδικα του μαχητικού παρά τις πιέσεις από το Νέο Δελχί.
Ενσωματώνοντας εγχώρια παραγόμενα συστήματα όπως πυραύλους, βόμβες, ηλεκτρονικά και αεροηλεκτρονικά σε γαλλικά μαχητικά, η Ινδία θα είναι σε θέση να κάνει την αμυντική της βιομηχανία πιο ανεξάρτητη και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα αμυντικά συστήματα.
Η Ινδία είχε αγοράσει 36 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία σε συμφωνία αξίας περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (37,5 δισεκατομμύρια ρουπίες) που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η πρώτη παρτίδα ινδικών αεροσκαφών Rafale παραδόθηκε στις 29 Ιουλίου 2020, ενώ η παράδοση του 36ου αεροσκάφους ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ολοκληρώνοντας έτσι ολόκληρη τη συμφωνία.
Αυτά τα αεροσκάφη έχουν βάση σε δύο κύριες αεροπορικές βάσεις: την Ambala στη Χαριάνα και τη Χασιμάρα στη Δυτική Βεγγάλη.
Τον Απρίλιο του 2025, η Ινδία υπέγραψε μια πρόσθετη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale M ναυτικής παραλλαγής για χρήση στο Ινδικό Ναυτικό, με τις παραδόσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στο 2028 και να ολοκληρωθούν έως το 2030.
Η συμφωνία αποτιμάται σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (που ισοδυναμεί με περίπου 33,3 δισεκατομμύρια ρουπίες).
Αυτή η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση των ναυτικών μαχητικών ικανοτήτων της Ινδίας, ιδίως στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, και στην ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας της Ινδίας στην περιοχή.
Παρόλο που ο Γάλλος κατασκευαστής συνεργάστηκε με την Ινδική Πολεμική Αεροπορία για την ενσωμάτωση όπλων ινδικής κατασκευής στο μαχητικό, όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Astra Mk1 και το Smart Anti-Aircraft Weapon (SAAW), επιμένει να μην κοινοποιεί τον πηγαίο κώδικα για το μαχητικό 4,5 γενιάς με το Νέο Δελχί.
Ο αμφιλεγόμενος πηγαίος κώδικας ελέγχει ζωτικά συστήματα όπως το ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης διάταξης (AESA) Thales RBE2 και τον αρθρωτό υπολογιστή αποστολής (MMC) που χρησιμοποιείται στο μαχητικό Rafale, συστήματα κρίσιμα για την ενσωμάτωση εγχώριων όπλων όπως ο πύραυλος Astra μεγάλου βεληνεκούς και ο αντιραδιενεργός πύραυλος Rudram.
Χωρίς πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, η Ινδία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσαρμογή του αεροσκάφους Rafale στις δικές της επιχειρησιακές ανάγκες, υπονομεύοντας τις προσπάθειές της να προωθήσει την πρωτοβουλία Aatmanirbhar Bharat (αυτοδύναμη Ινδία) στον αμυντικό τομέα.
Περιορισμένη συνεργασία με την Dassault Aviation
Αυτό το ζήτημα έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την τεχνολογική κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία.
«Ενώ η Γαλλία έχει προσφέρει περιορισμένη συνεργασία μέσω κοινών τεχνικών ομάδων και ελεγχόμενων πακέτων λογισμικού, η πίεση της Ινδίας για πλήρη πρόσβαση αντικατοπτρίζει την επιθυμία της χώρας να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές και να ενισχύσει ανεξάρτητα τις αμυντικές της δυνατότητες».
Οι αναλυτές άμυνας επεσήμαναν επίσης ότι η εμπειρία της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας με το Mirage 2000 έδειξε ότι η έλλειψη πρόσβασης στον πηγαίο κώδικα δυσκόλευε την ενσωμάτωση εγχώριων όπλων και την αναβάθμιση των συστημάτων αεροσκαφών.
Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να αποφύγει την επανάληψη αυτής της κατάστασης με το αεροσκάφος Rafale.
Με πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, η Ινδία μπορεί να αναπτύξει και να ενσωματώσει την αμυντική της τεχνολογία πιο αποτελεσματικά.
Το «γαλλικό απόρρητο»
Η Γαλλία, μέσω των μεγάλων αμυντικών εταιρειών της, Dassault Aviation και Thales, αρνήθηκε να παράσχει στην Ινδία πλήρη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του μαχητικού Rafale για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια, την οικονομία και τη βιομηχανική στρατηγική.
Ο πηγαίος κώδικας αντιπροσωπεύει το προϊόν δεκαετιών έρευνας και ανάπτυξης και η Γαλλία φοβάται ότι η κοινοποίησή του θα έθετε σε κίνδυνο το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και θα άνοιγε την πόρτα σε μη εξουσιοδοτημένες τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση και την ασφάλεια του αεροσκάφους.
Γενικά, η άρνηση της Γαλλίας να μοιραστεί τον πηγαίο κώδικα του Rafale με την Ινδία πηγάζει από την ανάγκη της να προστατεύσει τα στρατηγικά, οικονομικά και εθνικά συμφέροντά της ασφαλείας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο επί ευαίσθητων τεχνολογιών που αντιπροσωπεύουν βασικά περιουσιακά στοιχεία στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.
Η άρνηση της Γαλλίας να χορηγήσει στην Ινδία πλήρη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα δεν επηρέασε σημαντικά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Από την άλλη πλευρά, η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας συνεχίζει να ενισχύεται και να αναπτύσσεται. Αυτό ήταν εμφανές όταν η Ινδία υπέγραψε συμφωνία 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 28 Απριλίου 2025, για την αγορά 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale-M για το Ινδικό Ναυτικό.
Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη συνεχή εμπιστοσύνη της Ινδίας στην γαλλική αμυντική τεχνολογία και υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
—