Η Τουρκία εντάσσεται στην ομάδα αμυντικής τεχνολογίας του ΝΑΤΟ



Θα μπορούσε αυτή να είναι η αρχή της πορείας της Τουρκίας προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;


Η ASELSAN ενώνεται με τέσσερις παγκόσμιες αμυντικές εταιρείες για την ανάπτυξη μιας ενιαίας, πολυεπίπεδης επιχειρησιακής αρχιτεκτονικής αεράμυνας, σηματοδοτώντας την προηγμένη ενσωμάτωση της Τουρκίας σε μελλοντικά αμυντικά έργα του ΝΑΤΟ.

Η συνεισφορά της ASELSAN στο έργο GBAD βασίζεται στο χαρτοφυλάκιο προηγμένης τεχνολογίας της σε συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των σειρών Hisar-A+ και O+, του κινητού συστήματος Korkut και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου Hekim 100.

Τα ραντάρ Kalkan και Akrep της Τουρκίας διαδραματίζουν επίσης αναπόσπαστο ρόλο στην αρχιτεκτονική του αμυντικού συστήματος, εκτός από τον εννοιολογικό «Ατσάλινο Θόλο», ο οποίος συνδυάζει την αξιολόγηση απειλών σε πραγματικό χρόνο με τον πολυεπίπεδο συντονισμό της αμυντικής απόκρισης.

Σταδιακή άνοδος και αυξανόμενη εμπιστοσύνη στα τουρκικά συστήματα

Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ βασίζονται σε συστήματα όπως το Patriot και το NASAMS, τα τουρκικά συστήματα λαμβάνουν αυξανόμενη προσοχή.

Τα συστήματα της ASELSAN αποτελούν πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις λόγω του ανοιχτού, αρθρωτού σχεδιασμού τους και της ικανότητάς τους να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των drones, των αιωρούμενων πυρομαχικών και των πυραύλων κρουζ.

Το έργο GBAD ενσαρκώνει μια μετατόπιση στη φιλοσοφία του ΝΑΤΟ προς την ευελιξία πολλαπλών προμηθευτών και την επιχειρησιακή ευελιξία, και η μηχανική προσέγγιση της ASELSAN ευθυγραμμίζεται με αυτή τη στρατηγική μετατόπιση.

Βιομηχανική και στρατιωτική ενσωμάτωση με την αμυντική δομή του ΝΑΤΟ

Στρατηγικά, η συμμετοχή της ASELSAN στο έργο GBAD αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ στη βιομηχανική βάση της Τουρκίας και ενισχύει τον ρόλο της Άγκυρας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της συμμαχίας.

Αυτό συμπίπτει με τις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει τις αμυντικές εξαγωγές της και να ενισχύσει τη διασυνοριακή βιομηχανική συνεργασία, εδραιώνοντας τη θέση της ως ισχυρού παράγοντα στο ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας.

Ομοίως, πρόσφατες συμβάσεις, όπως η παραγγελία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συστήματα Hisar-O+, αντιπροσωπεύουν μια πρακτική εφαρμογή του εκσυγχρονισμού του εθνικού αμυντικού συστήματος της Τουρκίας.

Θα ανοίξει η συμμετοχή της ASELSAN το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;

Αυτή η ποιοτική συμμετοχή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις τουρκο-ευρωπαϊκές και ατλαντικές σχέσεις. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η βαθιά εμπλοκή της Τουρκίας σε ένα κεντρικό αμυντικό έργο του ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά μάλλον μια στρατηγική κίνηση που επανατοποθετεί την Άγκυρα στο τραπέζι για πλήρη συνεργασία.

Μετά από χρόνια στασιμότητας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και πολλαπλές εντάσεις εντός της συμμαχίας σχετικά με τις θέσεις της Τουρκίας, αυτή η συμμετοχή αποτελεί μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της Τουρκίας ως «απαραίτητου εταίρου» σε θέματα ασφάλειας και βιομηχανίας.

Η προηγμένη συνεργασία με την τεχνική υποδομή του ΝΑΤΟ ενισχύει επίσης τις πιθανότητες της Τουρκίας να εξασφαλίσει μια ισχυρότερη θέση στο σύστημα λήψης αποφάσεων ασφαλείας και ανοίγει το δρόμο για έναν νέο ευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με την ένταξή της, ιδίως υπό το πρίσμα των κλιμακούμενων απειλών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη, και της ανάγκης για ευέλικτες, τοπικά κατασκευασμένες αμυντικές δυνατότητες.

Η συμμετοχή της Aselsan δεν είναι απλώς ένα αμυντικό συμβόλαιο, αλλά ένα πολυδιάστατο μήνυμα: ένα τεχνικό μήνυμα για την ωριμότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ένα πολιτικό μήνυμα για την επιθυμία της Άγκυρας να εμβαθύνει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ και ένα στρατηγικό μήνυμα ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή πορεία – αλλά μπορεί ακόμη και να επιστρέφει σε αυτήν μέσω της ασφάλειας και της τεχνικής συνεργασίας.