‘Kουρδικό’: Θα υπάρξουν γεωπολιτικές αλλαγές με τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν;



Η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ που συνεχίζεται εδώ και μέρες παρακολουθείται στενά και προσεκτικά από την Τουρκία.


Η Άγκυρα συνεχίζει τις διπλωματικές της επαφές για να αποτρέψει την επέκταση της έντασης στην περιοχή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το Ισραήλ, μέσω των ΗΠΑ, απαίτησε από την Τουρκία να λάβει σαφή θέση έναντι του Ιράν.

Ενώ η Άγκυρα δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με αυτές τις αναφορές, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντέδρασαν σκληρά στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν και επιδεικνύουν κοινή στάση για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι σχετικές αναφορές μπορεί να αποτελούν παραπληροφόρηση

Μιλώντας στο Rudaw για το θέμα, ο πρώην βουλευτής του HDP, Αϊχάν Μπίλγκεν, έκανε την ακόλουθη εκτίμηση σχετικά με αυτούς τις θέσεις:

«Υπάρχουν ορισμένες αναφορές από ορισμένες ισραηλινές πηγές που έχουν αντικατοπτριστεί στον αμερικανικό τύπο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Ισραήλ υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στις ΗΠΑ και ότι οι ΗΠΑ το ανταποκρίθηκαν στην Τουρκία. Φυσικά, αυτοί οι ισχυρισμοί μπορούν να απορριφθούν και να διαψευσθούν. Αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί και μπορεί ακόμη και να αποτελούν παραπληροφόρηση. Ωστόσο, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τέτοιους ισχυρισμούς. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα γίνει θέμα εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία», είπε.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη Μέση Ανατολή και ότι αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μέσω της ειρήνης, ο Μπίλγκεν δήλωσε:

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να τροφοδοτηθούν και το status quo μπορεί να ενισχυθεί μέσω όπλων, αίματος και βίας. Επομένως, η προσδοκία του λαού από όλες τις κυβερνήσεις που χρειάζονται αλλαγή είναι ειρηνική. Ωστόσο, όσοι θέλουν να διατηρήσουν την εξουσία τους τρέφονται με βία και αίμα. Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα τη σαφή της βούληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αυτή τη σύγκρουση. Το να είναι μέρος της σύγκρουσης και να προκαλέσει την ανάπτυξή της και την εξάπλωσή της θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη διαδικασία στην οποία η Τουρκία δίνει προσοχή τελευταία. Θα ήταν σοβαρό λάθος να δούμε αυτήν την κατάσταση ως ευκαιρία για τον λαό.

Τόσο ο κουρδικός εθνικισμός όσο και ο τουρκικός εθνικισμός υφίστανται μεγάλες απώλειες σε ένα περιβάλλον σύγκρουσης.

Επομένως, η ειρήνη είναι πολύτιμη για τους Κούρδους, τους Τούρκους, τους Άραβες και όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να δείξει τη βούλησή της για ειρήνη παρά όλες τις πιέσεις που δέχεται.»

Θα επηρεάσουν οι συγκρούσεις τη διαδικασία στην Τουρκία;

Ο πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δήλωσή του, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος μετά το Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, αναρωτιέται κανείς πώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ θα επηρεάσει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τις εκκλήσεις του Μπαχτσελί και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία και συνεχίστηκε με την απόφαση για τη διάλυση του ΡΚΚ.

Τονίζοντας ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή, ο ακαδημαϊκός Δρ. Νουρεντίν Αϊντίν δήλωσε: «Ανησυχώ ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για λίγο και να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή.

Αυτή η κατάσταση έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την Τουρκία και όλες τις χώρες της περιοχής. Επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο και βαθιά ριζωμένο κράτος, έχει παράδοση. Μια αλλαγή εδώ θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια και μεταναστευτικά κινήματα σε όλα τα κράτη γύρω της. Θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου συζήτηση για ορισμένα σύνορα και ορισμένα κοινωνικά κινήματα. Αλλά ελπίζουμε ότι ένα ειρηνικό περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί με συνετό τρόπο σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Αϊντίν αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση ως εξής:

«Υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Έχουμε ήδη χάσει αρκετό χρόνο ως χώρα. Οι παρατηρήσεις του κ. Μπαχτσελί είναι πολύ ακριβείς σε αυτό το θέμα. Είναι απαραίτητο να λάβουμε προφυλάξεις και να αναλάβουμε δράση εδώ πολύ σύντομα. Για αυτό, αν ενισχύσουμε τις εσωτερικές μας τάξεις, θα επηρεαστούμε θετικά. Θα βγούμε από αυτό με επιτυχία και πιο δυνατοί. Αλλά αν δεν αναλάβουμε δράση εγκαίρως, φοβάμαι ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για εμάς».

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ιδίως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξάγουν έντονη διπλωματική τηλεφωνική επικοινωνία με παράγοντες στην περιοχή για να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου.

Η Άγκυρα καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις επιθέσεις και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.


Rudaw