Φόβοι και σενάρια «κατοχής» της Τουρκίας: Η ανθελληνική ρητορική για το SAFE και τα θαλάσσια πάρκα


Επικίνδυνα σενάρια, αναπόδεικτες ερμηνείες και η γνώριμη φοβική ρητορική κατά της Ελλάδας συνθέτουν το σκηνικό στον τουρκικό Τύπο κάθε φορά που η Αθήνα επιχειρεί ενέργειες είτε μέσω περιβαλλοντικής διπλωματίας ή της ευρωπαϊκής της ταυτότητας.

Το κοινό νήμα μεταξύ των αντιδράσεων για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE και την εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων είναι η αίσθηση περικύκλωσης και η καλλιέργεια μιας συλλογικής καχυποψίας: ότι η Ελλάδα ενεργεί πάντα με απώτερο στόχο να «παγιδεύσει» ή να «αφοπλίσει» την Τουρκία. Ειδικά στις εθνικιστικές φωνές (φιλοκυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, δεν έχει διαφορά), η Αθήνα εμφανίζεται άλλοτε ως εμπόδιο στην τουρκική άνοδο και άλλοτε ως «επικίνδυνος γείτονας» που μεταμφιέζει την επεκτατικότητά του σε ευρωπαϊκή ή οικολογική πρωτοβουλία.

Σοζτζού: «Θα παραιτηθεί η Τουρκία από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο για 150 δισ. ευρώ;»

Η εφημερίδα Σοζτζού προβάλλει την είσοδο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό ταμείο SAFE ως ένα δίλημμα «εθνικής κυριαρχίας έναντι χρημάτων». Υπονοεί ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την υποχρέωση έγκρισης όλων των κρατών-μελών (ομοφωνία) ως όπλο εκβιασμού κατά της Τουρκίας, ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις στο Αιγαίο. Ο σχολιασμός του άρθρου κινείται στον άξονα της καχυποψίας:

Παρουσιάζει την ελληνική απαίτηση για απόσυρση του casus belli ως μηχανισμό για την πολιτική αποστρατιωτικοποίηση της Τουρκίας.

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιδιώκει να μετατρέψει την τουρκική συμμετοχή στο SAFE σε εργαλείο «αποδόμησης» των τουρκικών στρατηγικών θέσεων.

Υπονοεί ότι η Ευρώπη ενδέχεται να ενδώσει σε αυτές τις ελληνικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκλειστεί από ένα κρίσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ασφάλεια.

Θέτει το ρητορικό ερώτημα εάν η Τουρκία θα υποχωρήσει στις θέσεις της στο Αιγαίο «για 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η συγκεκριμένη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα παρουσιάζει σχεδόν πάντοτε οποιαδήποτε τουρκική παραχώρηση ως εθνική ήττα.

TR Haber: «Αρχίζει η κατοχή της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ υπό τον μανδύα του θαλάσσιου πάρκου - Η Ελλάδα θα ανακοινώσει τον χάρτη που είναι σαν κήρυξη πολέμου»

Από την άλλη, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα TR Χαμπέρ, με ξεκάθαρα εθνικιστικό και καχύποπτο ύφος, αντιμετωπίζει την ελληνική πρωτοβουλία για τα θαλάσσια πάρκα ως στρατήγημα «ύπουλης κατοχής». Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πάρκων ερμηνεύεται ως «κάλυμμα» για την εγκαθίδρυση ελληνικής κυριαρχίας σε περιοχές του Αιγαίου.

Χαρακτηρίζει τη χαρτογράφηση των πάρκων ως «de facto τετελεσμένα κατοχής» και τη σχεδιαζόμενη ελληνική παρουσίαση στη Διάσκεψη του ΟΗΕ ως «διεθνή επιβολή νέων συνόρων».

Κατηγορεί την Αθήνα ότι προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία της στο Νότιο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα μέσα από οικολογικές προφάσεις.

Αναφέρεται σε «επιφυλακτικότητα της ελληνικής κυβέρνησης» που αποκαλύπτει, κατά την τουρκική αφήγηση, τη στρατηγική πρόθεση συγκάλυψης του πραγματικού στόχου.

Παραθέτει αποσπάσματα ελληνικών εφημερίδων (Τα Νέα) με ερμηνείες που μετατρέπουν τις τεχνικές δυσκολίες σχεδιασμού σε «απόδειξη» μιας σκοτεινής επιχείρησης.

Η κορύφωση της καχυποψίας έρχεται μέσα από την παρέμβαση του Κέντρου Θαλάσσιων και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TURK DEGS) του απόστρατου αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονα του τουρκολιβυκού. Το think tank ερμηνεύει το ελληνικό σχέδιο ως πολυεπίπεδη επιχείρηση με στόχο την προοδευτική διεύρυνση της ελληνικής κυριαρχίας μέσω διεθνών εργαλείων:

Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεκινά με περιορισμένες θαλάσσιες ζώνες και, με την πάροδο του χρόνου και τη στήριξη της Δύσης, θα επεκτείνει τον έλεγχο σε στρατηγικές περιοχές.

Μιλά για «νέα στρατηγική κατοχής μέσω περιβάλλοντος» και για απόπειρα της Ελλάδας να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στο Ιόνιο και το Αιγαίο με οικολογική πρόσοψη.

ΠΗΓΗ ethnos.gr-Μαρία Ζαχαράκη Ανταποκρίτρια στην Τουρκία