A-10 Warthog: Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα θρυλικά επιθετικά αεροσκάφη μέχρι το 2026 - Ποια χώρα θα τα προμηθευτεί



Η Ελλάδα είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αυτής της θρυλικής πλατφόρμας (A-10 Warthog Thunderbolt II), το ίδιο όμως και η Ταϊβάν


Η αμερικανική πολεμική αεροπορία προγραμματίζει την απόσυρση ολόκληρου του στόλου των θρυλικών επιθετικών A-10 Warthog μέχρι το έτος 2026. Δεδομένου αυτού, διεθνή αμυντικά μέσα και στρατιωτικοί παρατηρητές προοικονομούν το μέλλον αυτών των αεροσκαφών.

Ποιος θα τα Πάρει;

Αναλυτικότερα, το ζήτημα των επιθετικών A-10 Warthog ήρθε για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο του διεθνούς αμυντικού τύπου εξαιτίας της απόφασης του Πενταγώνου να τα αποσύρει δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Αρχικά τα αεροσκάφη αυτά αναμένονταν να αποσυρθούν ολοκληρωτικά μέχρι το 2028, ωστόσο πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο άμυνας αποφάσισε να επισπεύσει την εν λόγω διαδικασία, ολοκληρώνοντάς την μέχρι το 2026. Μέχρι το εν λόγω έτος, το Πεντάγωνο προγραμματίζει την απόσυρση συνολικά 340 στρατιωτικών αεροσκαφών διάφορων τύπων, έτσι ώστε να ανοίξει «χώρο» για νέες πλατφόρμες.

Ο στόλος A-10 υπάγεται στην αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) και αποτελείται από 162 αεροσκάφη αυτού του τύπου που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πολέμου του Ιράκ. Τα θρυλικά αυτά αεροπλάνα βρίσκονται σε λειτουργία από την δεκαετία του '1980 και έχουν συμμετάσχει σε σχεδόν κάθε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ.

Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε πως στο παρελθόν υπήρχαν φήμες που ήθελαν την Ελλάδα να ενδιαφέρεται για την απόκτηση ορισμένου αριθμού A-10 Warthog όταν αυτά αποσύρονταν από την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Βλέπετε, η χώρα μας δεν διαθέτει κανένα αποκλειστικά επιθετικό αεροσκάφος, παρά το γεγονός πως μία τέτοια πλατφόρμα θα χρησίμευε ιδιαίτερα σε Έβρο και νησιά.

Τα A-10 Warthog έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα κατά εχθρικών τεθωρακισμένων και μη στόχων, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου δεν επιχειρεί ισχυρή εχθρική αεράμυνα.

Πάρα αυτά, πέρυσι έγινε γνωστό πως η ελληνική αεροπορία στρατού δεν θα υιοθετήσει κανένα αεροσκάφος αυτού του τύπου. Αντ' αυτού θα συνεχίσει να αναβαθμίζει και να βελτιώνει τις δυνατότητες του στόλου επιθετικών ελικόπτερων τύπου Apache της.

Με την Ελλάδα να έχει βγει από την εξίσωση, η χώρα φαβορί για την απόκτηση των μεταχειρισμένων A-10 Warthog που θα αποσύρουν οι ΗΠΑ είναι η Ταϊβάν. Οι ταϊβανέζικες ένοπλες δυνάμεις αναζητούν συνεχώς οικονομικές ευκαιρίες να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους εν όψει κινεζικής επιθετικότητας.

Στα χέρια της Ταϊπέι, τα A-10 Warthog θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για την βύθιση κινεζικών ναυτικών δυνάμεων (αποβατικών κλπ), τα οποία θα πλησίαζαν τις ακτές της χώρας.

Πάρα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση ότι η Ταϊβάν θα προμηθευτεί αυτά τα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ.