Τουρκία: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες



Η Τουρκία έχει θέσει ημερομηνίες-στόχους για την πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους μελλοντικούς πυρηνικούς σταθμούς στη Σινώπη και τη Θράκη, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Σύμφωνα με τον Σαλίχ Σαρί, Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Πυρηνικής Ενέργειας και Διεθνών Έργων στο Υπουργείο Ενέργειας, το εργοστάσιο της Σινώπης αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια πριν από το 2035, και αυτό στη Θράκη, το οποίο αναμένεται να απέχει χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία, αμέσως μετά.

Εάν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι διεθνείς συμφωνίες για την κατασκευή και των δύο τοποθεσιών θα μπορούσαν να υπογραφούν έως το τέλος του 2026.

Οι ενεργειακοί πυλώνες

Αυτό ανακοινώθηκε κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου Πυρηνικής Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο διοργανώθηκε με τη βοήθεια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας και του Συνδέσμου Πυρηνικής Βιομηχανίας.

Η Τουρκία ακολουθεί μια ενεργειακή στρατηγική που βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, χρήση των ιδίων φυσικών πόρων και πυρηνική ενέργεια.

Στόχος είναι η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2053 και η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό. «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι επιλογή για εμάς, αλλά αναγκαιότητα», τόνισε ο Σαρί.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας στο Ακούγιου, ένα κοινό έργο με τη Ρωσία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Το εργοστάσιο περιλαμβάνει 4 αντιδραστήρες συνολικής χωρητικότητας 4.800 μεγαβάτ .

Όλες οι μονάδες αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το τέλος του 2028.

Σε πλήρες φορτίο, το Ακούγιου θα παρέχει περίπου το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Πάνω από 300 τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του Ακούγιου, με το 56% των προμηθειών να είναι τοπικές, αξίας άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εμπειρία του έργου χρησιμοποιείται επίσης σε διεθνή πυρηνικά έργα, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής της πυρηνικής εταιρείας Ακούγιου, ο Ρώσος Αντόν Ντεντουσένκο, δήλωσε ότι η Rosatom είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία με την Τουρκία στην κατασκευή μελλοντικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα διαθέτει την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πυρηνικής Βιομηχανίας, Αλικάν Τζιφτζί, σημείωσε ότι η Τουρκία εργάζεται ενεργά για την ανάπτυξη των λεγόμενων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων , οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανικές ζώνες, εγκαταστάσεις υδρογόνου και απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

 Στόχος δεν είναι μόνο η ενεργειακή ανεξαρτησία, αλλά και η μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα πυρηνικών τεχνολογιών και μηχανικών λύσεων.

Τα έργα στη Σινώπη και τη Θράκη θα εδραιώσουν τον ρόλο της Τουρκίας ως κορυφαίας χώρας στην πυρηνική ενέργεια στην περιοχή , και η συσσωρευμένη εμπειρία και η παραγωγική ικανότητα θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τις γειτονικές χώρες, όπως σημειώνεται.

Donanim Haber