Η επίδειξη δύναμης της Κίνας το τελευταίο διάστημα, οι πύραυλοι φονιάδες αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ και οι πιέσεις στους συμμάχους τους στην περιοχή.
Ο στρατός της Κίνας επεκτείνει την εμβέλειά του βαθύτερα στον Ειρηνικό, στέλνοντας πλοία και αεροσκάφη σε νέα εδάφη, σε μια προσπάθεια που έχει ωθήσει τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις άμυνες και τις συμμαχίες στην περιοχή.
Το Πεκίνο δυσανασχετεί εδώ και καιρό με αυτό που θεωρεί ως παρέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής του στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Τώρα, διεκδικεί πιο επιθετικά στην πίσω αυλή του, ενώ παράλληλα υπερβαίνει κατά πολύ τα μακροχρόνια γεωγραφικά όρια του στρατού του.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διασκορπίζουν ευρύτερα τα στρατιωτικά μέσα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα. Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης τους ασιατικούς εταίρους τους να ενισχύσουν τις δικές τους άμυνες.
Ακολουθεί μια ματιά στο πώς ο στρατός της Κίνας πιέζει τα όρια στον Ειρηνικό και πώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανταποκριθούν στην αντιληπτή απειλή.
Η εμβέλεια της Κίνας μετριέται συχνά με βάση τις δραστηριότητες εντός μιας «πρώτης νησιωτικής αλυσίδας» που συνδέει τους εταίρους των ΗΠΑ – Ιαπωνία, Ταϊβάν και Φιλιππίνες – και εκείνες που αναλαμβάνονται γύρω από έναν δεύτερο, πιο αραιό αστερισμό χωρών και εδαφών. Η πρώτη αλυσίδα σηματοδοτεί θαλάσσια εδάφη που αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ λένε ότι η Κίνα θα ήλπιζε να κυριαρχήσει σε μια περιφερειακή σύγκρουση.
Οι κινεζικές ασκήσεις και τα μηνύματα
Οι κινεζικές δυνάμεις επιχειρούν συστηματικά γύρω από την Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα, πραγματοποιούν επιδρομές σε αμφισβητούμενα εδάφη της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας και έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους στην Κίτρινη Θάλασσα, όπου μια ενισχυμένη παρουσία θα μπορούσε να δώσει στο Πεκίνο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα πραγματοποίησαν τον Ιούνιο τις πρώτες ταυτόχρονες ασκήσεις τους στον δυτικό Ειρηνικό- το ένα πέρασε από την ιαπωνική Ίβο Τζίμα μαζί με τουλάχιστον επτά άλλα σκάφη, η πρώτη φορά που κινεζικό αεροπλανοφόρο διέσχισε τη δεύτερη νησιωτική αλυσίδα.
Μια ομάδα πλοίων του κινεζικού πολεμικού ναυτικού διέπλευσε φέτος τη Θάλασσα Τασμάν και γύρω από την Αυστραλία, πραγματοποιώντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην πορεία, σε μια επίσκεψη που ο υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας αποκάλεσε «κάλεσμα αφύπνισης».
Όταν δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στον δυτικό Ειρηνικό τον Ιούνιο, οι κινεζικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών και μαχητικά αεροσκάφη παρακολούθησαν δύο φορές ιαπωνικές περιπολίες που παρακολουθούσαν τις ασκήσεις, δήλωσε η Ιαπωνία.
Οι πύραυλοι φονιάδες αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ και το κάλεσμα στους συμμάχους
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τους λεγόμενους πυραύλους-φονιάδες αεροπλανοφόρων στις βόρειες Φιλιππίνες, καθιστώντας πιο επικίνδυνο για τους Κινέζους να περάσουν από την πρώτη νησιωτική αλυσίδα σε μια σύγκρουση. Αλλά η κινεζική επίδειξη δύναμης τον Ιούνιο ήταν ένα σημαντικό σημάδι προκλητικότητας.
«Το ζήτημα δεν είναι ότι έχουν αυξανόμενες δυνατότητες γαλάζιων υδάτων και αναπτύσσουν πιο μακριά από τις ακτές τους – αυτό είναι αναμενόμενο», δήλωσε η Τζένιφερ Πάρκερ, επίκουρη συνεργάτης ναυτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Καμπέρα. «Το ζήτημα είναι η φύση με την οποία το κάνουν, η οποία είναι προκλητική».
Παρομοίως, ένα κινεζικό ταξίδι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο γύρω από την Αυστραλία θεωρήθηκε αιτία ανησυχίας. «Η Αυστραλία δεν βρίσκεται καθ’ οδόν προς το πουθενά. Αν στείλεις μια ομάδα ναυτικής αποστολής να κάνει τον περίπλου της Αυστραλίας, το κάνεις για να αποδείξεις κάτι», δήλωσε ο Πάρκερ.
Κατά την άποψη των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη απειλή στις εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας είναι για την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του και έχει απειλήσει να καταλάβει με τη βία. Ο ναύαρχος Samuel J. Paparo, επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, περιγράφει τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ως πρόβες για μια εισβολή.
Συχνές παραβιάσεις καταγγέλλει η Ταϊβάν
Κατά μήκος του Πορθμού της Ταϊβάν, του υδάτινου όγκου πλάτους περίπου 100 μιλίων που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα, η απειλή καταγράφεται καθημερινά στην επιφάνεια και στον αέρα. Τα κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη αυτές τις ημέρες διασχίζουν τακτικά μια ονομαστική διάμεσο στο στενό, λέει η Ταϊβάν, εισερχόμενα στην de facto ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, ή ADIZ, σε αριθμούς που θα ήταν σοκαριστικοί μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Ο πρόεδρος Τραμπ ακολούθησε την αμερικανική πολιτική να μην δηλώνει αν οι αμερικανικές δυνάμεις θα προσέρχονταν σε βοήθεια της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Μια αμερικανική επέμβαση θεωρείται στο νησί απαραίτητη για την αποτροπή μιας κατάληψης. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ πωλούν όπλα στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, εκπαιδεύουν ορισμένους στρατιώτες του νησιού και βοηθούν την αμυντική βιομηχανία της.
Ο υπουργός Άμυνας Pete Hegseth δήλωσε σε μια συγκέντρωση αξιωματούχων της άμυνας στη Σιγκαπούρη στα τέλη Μαΐου ότι οι απειλές προς την Ταϊβάν από την Κίνα «θα μπορούσαν να είναι επικείμενες» και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση που το Πεκίνο προσπαθήσει να καταλάβει το νησί – μέρος μιας πίεσης προς τους εταίρους στην περιοχή να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την Κίνα.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Liu Jianchao δήλωσε σε φόρουμ του Ιουλίου στο Πεκίνο ότι οι παρατηρήσεις του Hegseth σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας υποκινούν «αντιπαράθεση και σύγκρουση».
Συμμαχική συνεργασία
Το πιο ορατό παράδειγμα της πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να είναι η πίεση που ασκεί στους Ασιάτες συμμάχους της να δαπανούν το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα.
Η προσπάθεια αυτή έχει συναντήσει κάποια αντίσταση. Η Ιαπωνία επιδιώκει να αυξήσει τις δαπάνες της μόνο στο 2% περίπου, ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε τον Ιούνιο ότι οι στρατιωτικές της δαπάνες ήταν ήδη «πολύ υψηλές».
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διατηρούν ένα αποτύπωμα ασφαλείας στην Ασία που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα, λιγότερο από 500 μίλια από την Ταϊβάν. Περίπου 55.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί σταθμεύουν στην Ιαπωνία και περισσότεροι από 28.000 στη Νότια Κορέα.
Ο αμερικανικός στρατός έχει ενισχύσει την παρουσία του στην αμερικανική επικράτεια του Γκουάμ, η οποία ήδη φιλοξενεί αρκετά πυρηνικά υποβρύχια και αναπτύσσει βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, προσθέτοντας μια νέα βάση που αναμένεται να στεγάσει 5.000 πεζοναύτες.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν μόνιμα στρατεύματα στις Φιλιππίνες, αλλά η Μανίλα έχει δώσει στις αμερικανικές δυνάμεις πρόσβαση σε περισσότερες βάσεις τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους εκεί, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Typhon του στρατού στο βόρειο νησί Luzon – τοποθετώντας κινεζικούς στρατιωτικούς και εμπορικούς κόμβους σε απόσταση βολής.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό περιλαμβάνουν εκτεταμένες ασκήσεις σε απομακρυσμένα νησιά, όπως η πρόσφατη παράδοση ενός αντιπλοϊκού πυραυλικού συστήματος υψηλής ακρίβειας σε ένα νησί των Φιλιππίνων 120 μίλια νότια της Ταϊβάν. Μια άσκηση τριών εβδομάδων στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, η Talisman Sabre 2025, ξεκίνησε την Κυριακή στην Αυστραλία, με τις ΗΠΑ να είναι επικεφαλής της εκδήλωσης.
Το Πεκίνο χαρακτηρίζει συνήθως τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιφέρειά του προκλητικές και αποσταθεροποιητικές. Τον Ιούνιο, καθώς μια ομάδα αεροπλανοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθυνόταν προς την Αυστραλία, ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο διέπλευσε τα Στενά της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Το Πεκίνο κατήγγειλε τη διέλευση και ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις που αξιωματούχοι ασφαλείας στην Ταϊβάν περιέγραψαν ως άμεση απάντηση.
«Είναι σαφές ότι το Πεκίνο πραγματικά αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατικές χώρες έρχονται κοντά», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
tovima.gr