Η σύνδεση του Πακιστάν με παλιές τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ



Η πρόσφατη έκδοση του Πακιστανού υπηκόου Μοχάμαντ Σαχζέμπ Χαν από τον Καναδά επαναφέρει στη μνήμη τις άμεσες και έμμεσες συνδέσεις του Πακιστάν με διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.


Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι τρομοκράτες είχαν επηρεαστεί από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και ορισμένοι είχαν λάβει εκπαίδευση και χρηματοδότηση από στρατόπεδα τρομοκρατών που βρίσκονται στο Πακιστάν.

Η επίθεση στο αρχηγείο της CIA το 1993

Το 1993, ένας Πακιστανός υπήκοος ονόματι Μιρ Αϊμάλ Κάσι άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ στο αρχηγείο της CIA στη Βιρτζίνια. Σκότωσε δύο υπαλλήλους και τραυμάτισε άλλους τρεις. Ο Κάσι διέφυγε στο Πακιστάν, αλλά συνελήφθη στην επαρχία Πουντζάμπ τον Ιούνιο του 1997 και οδηγήθηκε σε δίκη. Πριν από την εκτέλεσή του το 2002, έκανε το σήμα της νίκης και είχε εκφράσει την προσδοκία για αντίποινα εναντίον Αμερικανών που ζουν στο Πακιστάν.

Η υπόθεση Σαχζέμπ Χαν – Μια επίθεση που αποτράπηκε

Η πρόσφατη είδηση για την έκδοση του Μοχάμαντ Σαχζέμπ Χαν θυμίζει τις προηγούμενες περιπτώσεις. Ωστόσο, βασική διαφορά είναι ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση τελικά αποτράπηκε. Ο 20χρονος Πακιστανός, γνωστός και ως Σαχζέμπ Τζαντούν, φέρεται να βοηθούσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην εκτέλεση μιας φονικής επίθεσης σε εβραϊκό κέντρο στο Μπρούκλιν τον Οκτώβριο του 2024. Σύμφωνα με το FBI, ο Χαν είχε επιλέξει τη Νέα Υόρκη λόγω της ισχυρής παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας.

Ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου και οι σχέσεις με Πακιστανικές αρχές

Ο Χαλίντ Σαΐχ Μοχάμεντ από το Πακιστάν ήταν ο βασικός εγκέφαλος πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνελήφθη στο Ραουαλπίντι του Πακιστάν τον Μάρτιο του 2003 και μεταφέρθηκε στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στην Κούβα το 2006. Η Γαλλία και η Αυστραλία τον αναζητούσαν επίσης για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συναγωγή και την επίθεση στο Μπαλί. Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι ο Χαλίντ είχε την κάλυψη ατόμων εντός της πακιστανικής αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Η υπόθεση στο Σαν Μπερναρντίνο το 2015

Ακόμη και άτομα πακιστανικής καταγωγής έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ. Το 2015, το παντρεμένο ζευγάρι Σαΐντ Ριζουάν Φαρούκ και Τασφίν Μαλίκ σκότωσαν 14 άτομα σε ένοπλη επίθεση στην Καλιφόρνια. Είχαν συνδέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Πακιστάν. Ο Πακιστανός δημοσιογράφος Ζαχίντ Γκισκόρι, από την επαρχία Λέγια, γνώριζε την οικογένεια της Μαλίκ και δήλωσε ότι είχε “εξτρεμιστικές ρίζες” και μέλη που συμμετείχαν σε σεχταριστικές δραστηριότητες.

Απόπειρες δολοφονίας πολιτικών και σχέσεις με Ιράν

Ο Πακιστανός Άσιφ Ράζα Μέρτσαντ είχε προσπαθήσει να προσλάβει εκτελεστές για να δολοφονήσει βασικούς Αμερικανούς πολιτικούς και αξιωματούχους. Ο Μέρτσαντ είχε δύο συζύγους —μία στο Ιράν και μία στο Πακιστάν— και, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μετά την παραμονή του στο Ιράν ταξίδεψε στις ΗΠΑ μέσω Πακιστάν και προσπάθησε να στρατολογήσει συνεργό για το σχέδιό του. Συνελήφθη μόλις μία μέρα πριν την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.

Οι αδελφοί Καζί και το σχέδιο στο Μανχάταν

Το 2012, δύο αδέλφια πακιστανικής καταγωγής, ο Ραΐς Αλάμ Καζί και ο Σεχεριάρ Αλάμ Καζί, κατηγορήθηκαν για σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη. Ο Ραΐς εκπαιδευόταν σε κατασκευή βομβών, ενώ και οι δύο είχαν επαφές με ισλαμιστικά εξτρεμιστικά δίκτυα. «Το σχέδιο στόχευε στην ενίσχυση του μηνύματος της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει τότε ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Νότιας Φλόριντα, Γουιφρέντο Φερέρ.

Ο αποτρεπτικός ρόλος των Αρχών στην Times Square

Το 2010, οι Αμερικανικές Αρχές απέτρεψαν μια πολύνεκρη επίθεση στην Times Square της Νέας Υόρκης. Ο δράστης, Φαϊζάλ Σαχζάντ, είχε εκπαιδευτεί από την Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν στο Πακιστάν. «Τα γεγονότα της υπόθεσης δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν του Πακιστάν διευκόλυναν την απόπειρα επίθεσης του Σαχζάντ», δήλωσε τότε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πατέρας του Σαχζάντ ήταν ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, με τον βαθμό του Υποπτεράρχου.

Η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επιτυχημένης επίθεσης με πακιστανικά ίχνη, θα υπήρχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για το Ισλαμαμπάντ. «Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι αν —ο μη γένοιτο— μια τέτοια επίθεση με ίχνη στο Πακιστάν πετύχαινε, οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά σοβαρές», είχε δηλώσει.

Η θέση Τραμπ για το Πακιστάν και τα τρομοκρατικά καταφύγια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το 2017, είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την συνεχιζόμενη φιλοξενία τρομοκρατών στο Πακιστάν. «Δεν μπορούμε πια να σιωπούμε για τα ασφαλή καταφύγια που προσφέρει το Πακιστάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, τους Ταλιμπάν και άλλες ομάδες που απειλούν την περιοχή και πέραν αυτής», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: European Times-geopolitico.gr/