Ινδός Αντιστράτηγος: Η Κίνα παρείχε στο Πακιστάν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο κατά τη σύγκρουση με τις δυνάμεις της Ινδίας



Ο Αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ινδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κίνα παρείχε στην Ισλαμαμπάντ «δεδομένα σε πραγματικό χρόνο» σχετικά με βασικές ινδικές θέσεις κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρας σύγκρουσης μεταξύ του Πακιστάν και της γειτονικής της χώρας τον περασμένο Μάιο, ζητώντας επείγουσα αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας.


Οι δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες χρησιμοποίησαν πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό κατά τη διάρκεια των τετραήμερων μαχών, των χειρότερων μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες.

Η τελευταία σύγκρουση ξέσπασε μετά από μια επίθεση εναντίον Ινδουιστών τουριστών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ τον περασμένο Απρίλιο, για την οποία το Νέο Δελχί κατηγόρησε την Ισλαμαμπάντ. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία διεξήχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, επιτεύχθηκε στις 10 του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Asharq Al-Awsat.

Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση εναντίον τουριστών.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Ινδία πολέμησε δύο αντιπάλους, με το Πακιστάν «άμεσα» ενώ η Κίνα παρείχε «κάθε δυνατή υποστήριξη», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ραχούλ Σινγκ σε εκδήλωση της αμυντικής βιομηχανίας στο Νέο Δελχί.

Ο Σινγκ δεν εξήγησε πώς η Ινδία έμαθε για τις πληροφορίες που παρείχε η Κίνα.

Η Ινδία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι παρά τη στενή σχέση μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, δεν υπήρχαν ενδείξεις για οποιαδήποτε πραγματική βοήθεια από το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί προηγουμένως τους ισχυρισμούς περί ενεργού κινεζικής υποστήριξης στη σύγκρουση, αλλά έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν εάν το Πεκίνο παρείχε βοήθεια μέσω δορυφόρων ή ραντάρ κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι τελευταίες εντάσεις ξέσπασαν στις 22 Απριλίου, όταν μια βόμβα στόχευσε ένα τουριστικό λεωφορείο στην περιοχή Παχαλγκάμ του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, σκοτώνοντας 26 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 25 Ινδών και ενός Νεπαλέζικου τουρίστα.

Οι ινδικές αρχές κατηγόρησαν το Ισλαμικό Μέτωπο Αντίστασης, που συνδέεται με την πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ως υπεύθυνο για την επίθεση, επισημαίνοντας την εμπλοκή ενός πρώην μέλους των πακιστανικών Ειδικών Δυνάμεων ονόματι Χασίμ Μούσα.

Το Νέο Δελχί απάντησε περίπου δύο εβδομάδες αργότερα με μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Sindoor», στοχεύοντας εννέα τοποθεσίες που, όπως ισχυρίστηκε, χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διοίκησης και εκπαίδευσης μαχητών εντός πακιστανικού εδάφους και στο Κασμίρ.

Το Ισλαμαμπάντ εξαπέλυσε μια αντεπιχείρηση, με την ονομασία «Επιχείρηση Στερεά Δομή», με στόχο ινδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Λαντάκ και το Παντζάμπ. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άμαχοι.

Η κατάπαυση του πυρός ήρθε μετά από εντατικές διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Σαουδική Αραβία να συμμετέχει μέσω άμεσων διπλωματικών προσπαθειών που αφορούσαν την Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί.