Η Αίγυπτος απειλεί με στρατιωτική επέμβαση στο Φράγμα της Αιθιοπίας



Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων σχετικά με το Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD), αφού το ζήτημα του νερού αναδεικνύεται ως σημαντική υπαρξιακή απειλή για την Αίγυπτο, με πιθανά σενάρια στρατιωτικής αντιπαράθεσης να βρίσκονται σε έξαρση για άλλη μια φορά.


Το Κάιρο επιβεβαίωσε σε επίσημες δηλώσεις ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Αιθιοπία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, ωθώντας το να διατηρήσει το δικαίωμα να αμυνθεί και να προστατεύσει τα ζωτικά του συμφέροντα στον τομέα του νερού.

Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει ότι δεν θα ανεχθεί καμία μελλοντική επίθεση στα ύδατά της, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα όπλα για την προστασία των δικαιωμάτων της.

Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας βρίσκονται επί του παρόντος στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης, μετά την ανακοίνωση του Καΐρου για το τέλος των πολιτικών διαπραγματεύσεων και την αποτυχία ειρηνικών λύσεων.

Το Κάιρο εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στους αιγυπτιακούς κρατικούς θεσμούς, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν καμία παραβίαση αυτού του ζωτικού ζητήματος. Διεθνή ερευνητικά κέντρα θεώρησαν αυτήν την προειδοποίηση ως σαφή ένδειξη της πιθανότητας προσφυγής σε στρατιωτική δράση, ιδίως με τη χρήση γλώσσας που σχετίζεται με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και θέτοντας μια υπαρξιακή πρόκληση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατιωτική επιλογή μπορεί να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η στόχευση του φράγματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές πλημμύρες που θα επηρεάσουν τις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Αιθιοπίας και Σουδάν. Επομένως, οποιαδήποτε επιχείρηση αυτής της κλίμακας απαιτεί προσεκτικό συντονισμό με το Σουδάν, τον γείτονα της Αιθιοπίας, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης περιοχών πίσω από το φράγμα και της χρήσης του σουδανικού εναέριου χώρου για την απογείωση αεροσκαφών προς το φράγμα.


Ταυτόχρονα, η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί άμεσες επιθέσεις στο φράγμα χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000 χιλιομέτρων, ενώ η Αιθιοπία απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η Αίγυπτος μπορεί να αποφύγει να στοχεύσει το φράγμα πριν από την ολοκλήρωσή του, για να εμποδίσει την Αιθιοπία να το ανοικοδομήσει. Το Σουδάν μπορεί επίσης να διστάσει να εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Αιθιοπία για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με τη γείτονά της.

Συνεπώς, αναφορές υποδηλώνουν ότι η Αίγυπτος ενδέχεται να ξεκινήσει μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση με τη χρήση ειδικών δυνάμεων, δίνοντας στο Σουδάν την ευκαιρία να αποφύγει την ευθύνη για την είσοδο των αιγυπτιακών δυνάμεων στο αιθιοπικό έδαφος. Ωστόσο, μια τέτοια χερσαία επιχείρηση θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μεταφορά επαρκών πυρομαχικών και στην αντιμετώπιση των Αιθιοπικών φρουρών του φράγματος.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει να διαταραχθούν τα δικαιώματά της στο νερό, παρά την ευρεία αναγνώριση ότι το φράγμα αποτελεί σημαντικό σημείο έντασης μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας και ότι ένα σενάριο σύγκρουσης διαφαίνεται καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να αποτυγχάνουν.

Από την άλλη πλευρά, η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον κίνδυνο του φράγματος για την Αίγυπτο αντικατοπτρίζει την επίγνωση της Ουάσινγκτον για την πολυπλοκότητα της κρίσης και την άμεση ζημιά που θα προκαλέσει στην Αίγυπτο.

Ο Τραμπ αναγνώρισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των χρηματοδοτών του φράγματος, κάτι που συμπίπτει με αναλύσεις που υποδεικνύουν έναν ισραηλινό ρόλο στην υποστήριξη του έργου για την άσκηση πίεσης στην Αίγυπτο.

Τελικά, το φράγμα έχει γίνει σύμβολο μιας μεγάλης κρίσης και η Αίγυπτος κλιμακώνει σαφώς τη ρητορική της για να εμποδίσει κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Η Αίγυπτος έχει τονίσει ότι μια ειρηνική λύση είναι η προτιμώμενη επιλογή, αλλά διατηρεί άλλες κρίσιμες επιλογές σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ως στόχο να απειλήσει κανένα μέρος, αλλά προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων της θα οδηγήσει σε κατάσταση αστάθειας στην περιοχή, οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι σημαντικές και τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αποφύγει.