Η παραγωγή του Eurofighter Typhoon στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει σε οριακό σημείο
Η στροφή του Λονδίνου προς τα αμερικανικά F-35 και η έλλειψη νέων παραγγελιών στον ορίζοντα για Eurofighters, κάνει, σύμφωνα με τους FT, την Άγκυρα να εμφανίζεται ως ο μόνος εν δυνάμει «ζωντανός κρίκος» για την αναβίωση ενός προγράμματος που καθόρισε για δεκαετίες τη στρατιωτική ισχύ της Ευρώπης.
Το τελευταίο Typhoon φεύγει για Ντόχα – και οι γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο σιωπούν
Η παραγωγή του Eurofighter Typhoon στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Με την ολοκλήρωση του τελευταίου αεροσκάφους για το Κατάρ, οι γραμμές τελικής συναρμολόγησης στη Βρετανία έχουν πλέον σιγήσει. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που δεν κατασκευάζονται ολοκληρωμένα μαχητικά αεροσκάφη εντός του βρετανικού εδάφους.
Η εταιρεία BAE Systems εξακολουθεί να παράγει εξαρτήματα για το πρόγραμμα, ωστόσο η συναρμολόγηση έχει πλέον μεταφερθεί σε γραμμές του εξωτερικού, με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να διατηρούν σχετική δραστηριότητα. Η απουσία νέων παραγγελιών είτε από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε από διεθνείς πελάτες καθιστά εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον της βρετανικής εμπλοκής στο πρόγραμμα.
F-35 αντί Typhoon
Το Λονδίνο έχει επιλέξει την ενίσχυση του στόλου του με αμερικανικά F-35, εις βάρος Eurorifighter. Η απόφαση αυτή, αν και ενταγμένη στη λογική της διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ και της επιχειρησιακής αναβάθμισης, εντείνει τους φόβους για απώλεια τεχνογνωσίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Το πρόγραμμα Typhoon αποτελούσε, επί δεκαετίες, σύμβολο κυριαρχίας και τεχνολογικής υπεροχής, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και τεχνικές υποδομές να εξαρτώνται από αυτό.
Η Τουρκία ως… σωσίβιο
Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, η Τουρκία αναδεικνύεται ως βασικός δυνητικός πελάτης που θα μπορούσε να επανεκκινήσει την τελική συναρμολόγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία αναζητά εναλλακτικές λύσεις εξοπλισμού έπειτα από την καθυστέρηση παραλαβής των αμερικανικών F-16, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «οξυγόνο» για την BAE Systems. Μια πιθανή βρετανική πώληση, αν υλοποιηθεί, θα αναζωπυρώσει τη γραμμή παραγωγής και θα αποκαταστήσει τη βιομηχανική ροή που σήμερα έχει διακοπεί.
ethnos.gr