Ηλεκτροσόκ στις ΗΠΑ - Καταρρέει λόγω καθυστερήσεων το νέο μαχητικό F-47, αναγκαστικές αναβαθμίσεις στο ξεπερασμένο F-22



To F-47 ναυαγεί, το ξεπερασμένο F-22 παίρνει... παράταση ως το 2030...


Η αμερικανική υπεροχή στον αέρα αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις, καθώς το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 6ης γενιάς, που ανέθεσε ο Donald Trump στην Boeing πριν από μήνες, φαίνεται να τίθεται πια εν αμφιβόλω λόγω σημαντικών καθυστερήσεων.

Αντί να εισέλθουν στη νέα εποχή του αεροπορικού πολέμου, οι ΗΠΑ αναγκάζονται τώρα να στραφούν στην αναβάθμιση του πανάρχαιου F-22, προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατηγική τους κυριαρχία στους αιθέρες.

To F-47 ναυαγεί, το ξεπερασμένο F-22 παίρνει... παράταση ως το 2030

Η Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για νέες αναβαθμίσεις στο μαχητικό F-22, οι οποίες αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του αεροσκάφους μέχρι τη δεκαετία του 2030.
Το F-22 ήταν το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς που τέθηκε σε υπηρεσία παγκοσμίως, και μετά από πάνω από μισή δεκαετία καθυστερήσεων, τελικά έγινε λειτουργικό τον Δεκέμβριο του 2025.
Ωστόσο, η ηλικία του αεροσκάφους και η εξάρτησή του από ηλεκτρονικά συστήματα της δεκαετίας του '90 το καθιστούν όλο και πιο ξεπερασμένο σε σύγκριση με τα σύγχρονα F-35 και το κινεζικό J-20, με τη διαφορά στις δυνατότητες τους να συνεχώς μεγαλώνει, καθώς και τα δύο νεότερα αεροσκάφη εκσυγχρονίζονται γρήγορα.

Οι ανάγκες συντήρησης του F-22 και τα λειτουργικά του κόστη εκτιμάται ότι είναι τα υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μαχητικών στον κόσμο, με τα αιτήματα για συνταξιοδότηση του στόλου να αυξάνονται από την αρχή της δεκαετίας του 2020, με την Αεροπορία να έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για την πρόωρη απομάκρυνση του.

Οι αναβαθμίσεις που θα επιχειρήσουν να... σώσουν το F-22

Οι νέοι υποσυστήματα που προορίζονται για ενσωμάτωση στο F-22 περιλαμβάνουν νέες κρυφές επενδύσεις, πολλές βελτιώσεις για το ηλικιωμένο ραντάρ AN/APG-77, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ένα Σύστημα Αμυντικού Υποδοχέα Υπέρυθρου Φάσματος (IRDS).
Όπως αναφέρουν τα έγγραφα του προϋπολογισμού της Αεροπορίας για το Οικονομικό Έτος 2026, «η βιωσιμότητα περιλαμβάνει μελλοντική προμήθεια υλικού και λογισμικού που σχετίζεται με, αλλά δεν περιορίζεται σε, διαχείριση υπογραφής Χαμηλής Ανιχνευσιμότητας (LO), διασύνδεση Πιλότου Οχήματος (PVI), αντεπίθεση, κράνη, μελλοντικές αναβαθμίσεις κρυπτογράφησης, δυναμικό Synthetic Aperture Radar (SAR), κυβερνοασφάλεια, Σύστημα Αμυντικού Υποδοχέα Υπερκόκκινου Φάσματος (IRDS), το οποίο περιλαμβάνει βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης εκτοξεύσεων πυραύλων, και ενισχύσεις του συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) για την αντιμετώπιση εξελισσόμενων απειλών ηλεκτρονικού πολέμου.»

Μεγάλο ερωτηματικό η κατασκευή του νέου μαχητικού 6ης γενιάς F-47

Η επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του F-22 γίνεται τη στιγμή που το μέλλον του μαχητικού F-47 της Αεροπορίας παραμένει αβέβαιο, με την πιθανότητα καθυστέρησης της εισόδου του σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα ή τα τέλη της δεκαετίας του 2030 να είναι σημαντική.

Όπως και το F-47, το F-22 σχεδιάστηκε ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, αν και η ηλικία του δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητά του να εμπλακεί σε υψηλής έντασης αεροπορικές μάχες με νεότερα μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως το J-20.

Η διαφορά μεταξύ των δύο αεροσκαφών στους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Το F-22 είναι η μόνη κατηγορία μαχητικών του 21ου αιώνα που δεν διαθέτει υπέρυθρους αισθητήρες ή όψεις κρανών, με τις τελευταίες ειδικά να δίνουν στους αντιπάλους μεγάλο πλεονέκτημα σε μάχες οπτικής εμβέλειας.
Η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων και η δυνατότητα του αεροσκάφους να συνδεθεί πιο άμεσα με άλλα περιουσιακά στοιχεία θα του επιτρέψει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο σε πιθανές συγκρούσεις.

Σαρωτική η υπεροχή της Κίνας στους ουρανούς

Η οικονομική αποδοτικότητα της επένδυσης στον εκσυγχρονισμό του F-22 και της διατήρησης της υπάρχουσας στόλου των 185 μαχητικών σε υπηρεσία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των F-35 ή F-15EX που θα μπορούσαν να αποκτηθούν για την ίδια τιμή, καθώς και η αμφίβολη βιωσιμότητα του F-22 απέναντι σε νεότερα μαχητικά πέμπτης γενιάς και στους πρώτους μαχητικούς έκτης γενιάς της Κίνας, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία γύρω στο 2030.
Ακόμη κι αν οι δυνατότητες μάχης του βελτιωθούν, το F-22 θα εξακολουθεί να έχει πολύ μικρό εύρος για ένα αεροσκάφος του μεγέθους του, περίπου το μισό από αυτό του J-20, γεγονός που αποτελεί σοβαρό περιορισμό για τις τεράστιες αποστάσεις του Ειρηνικού.

Τα ποσοστά διαθεσιμότητας του αεροσκάφους είναι επίσης τα χαμηλότερα στην Αεροπορία λόγω των εξαιρετικών αναγκών συντήρησης, ενώ η ευχρηστία του θεωρείται η φτωχότερη από οποιοδήποτε μαχητικό του 21ου αιώνα, λόγω της αδυναμίας του να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους ή αντιπλοϊκούς πυραύλους εκτός οπτικής εμβέλειας.

Σε μια εποχή που η Αεροπορία αντιμετωπίζει πιέσεις στον προϋπολογισμό της, είναι πιθανό ότι η επένδυση στον εκσυγχρονισμό του F-22 θα αντιμετωπίσει σημαντική αντίσταση, καθώς καλούνται να επενδυθούν οι πόροι στο F-47 και σε άλλα προγράμματα.

www.bankignews.gr