Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι «δεν έχει απομείνει καμία αεράμυνα για να προστατεύσει την ουκρανική πρωτεύουσα».
Αναφορές ανέφεραν ότι μια συστοιχία αεράμυνας Patriot των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, καταστράφηκε αυτή την εβδομάδα, μετά από συντονισμένες ρωσικές επιθέσεις με χρήση υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.
Αυτό έγινε σύμφωνα με το κανάλι Russian Arms στο Telegram, το οποίο ανέφερε ότι η επίθεση προκάλεσε μια δευτερεύουσα έκρηξη, υποδεικνύοντας την πιθανότητα να υπάρχουν αποθηκευμένοι πύραυλοι ή εκτοξευτές αναχαιτιστικών στο στοχευμένο σημείο.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η καταστροφή προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» στο δίκτυο αεράμυνας της Ουκρανίας, αφήνοντάς το σε μεγάλο βαθμό ανίκανο να αντιμετωπίσει απειλές που πλησιάζουν την πρωτεύουσα. Η εγκατάσταση του Εργοστασίου Πολιτικής Αεροπορίας 410, γνωστή για τη συναρμολόγηση drones αυτοκτονίας, επλήγη επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Μεγάλες πυρκαγιές καταγράφηκαν στο συγκρότημα του Επιστημονικού και Βιομηχανικού Κέντρου Παραγωγής Tekhdyagaz και στις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος γκαράζ Avia Rabotnik. Στην περιοχή Vasylkiv, νότια του Κιέβου, πυρκαγιές ξέσπασαν σε αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις κοντά στην αεροπορική βάση, όπου έγιναν στόχοι αρκετών σημείων. Ένας πύραυλος κρουζ 9M728, μέρος του συστήματος Iskander-K, παρατηρήθηκε να πετάει με υποηχητικές ταχύτητες ακριβώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στην ουκρανική άμυνα, η Γερμανία επεξεργάζεται μια επείγουσα πρόταση για τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά δύο νέων συστημάτων Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Το Βερολίνο υπέβαλε επίσημο αίτημα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Pete Hegseth, πριν από εβδομάδες, αλλά η τύχη αυτού του αιτήματος παραμένει ασαφής μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την αναστολή ορισμένων αποστολών όπλων.
«Η απώλεια αμερικανικών όπλων δεν μπορεί να αντισταθμιστεί», δήλωσε ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 2 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να καλύψουν το κενό από τα δικά τους αποθέματα.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτόν τον μήνα για να συναντηθεί με τους Αμερικανούς ομολόγους του, με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας να επιβεβαιώνει στο Reuters ότι «τα συστήματα Patriot θα είναι σίγουρα στην ημερήσια διάταξη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναστείλει την παράδοση 30 πυραύλων Patriot στο πλαίσιο αναθεώρησης πολιτικής που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέα σχέδια βοήθειας, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες ετοιμότητας των ΗΠΑ και τη στρατηγική «Η Αμερική Πρώτα».
Από την πλευρά του, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση για αυτήν την αλλαγή και ότι ζητούσε διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον.
Από τον Ιούλιο του 2025, η Ουκρανία πιστεύεται ότι διαθέτει οκτώ πλήρεις συστοιχίες Patriot, μαζί με αυτόνομους εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται για ενίσχυση ή για τη δημιουργία νέων συστοιχιών.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 25 τέτοιες συστοιχίες για να εξασφαλίσει ολοκληρωμένη κάλυψη της εθνικής άμυνας. Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την προθυμία της χώρας του να αγοράσει 10 συστήματα για 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Raytheon κατασκευάζει εκτοξευτές πυραύλων Patriot από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και βελτιώνει συνεχώς το λογισμικό της. Ο πύραυλος PAC-3, που παράγεται από την Lockheed Martin, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους χτυπώντας τους απευθείας στον αέρα, χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες της Boeing που ανιχνεύουν κοντινές απειλές και επιτρέπουν προσαρμογές πορείας της τελευταίας στιγμής για να εξασφαλιστεί μια ακριβής βολή.
—