Στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στη Ρώμη ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε την ετοιμότητα της Γερμανίας για αγορά συστημάτων αεράμυνας Patriot από τις ΗΠΑ για το Κίεβο.
Μπορεί ο Τραμπ να μην έχει μεταβεί στη Ρώμη για τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, εκεί βρίσκεται όμως ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία.
Εκεί βρίσκεται και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να βρίσκονται στο επίκεντρο της περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας με στρατιωτικούς εξοπλισμούς για αεράμυνα, την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις με νρόουν κατά της Ουκρανίας εντείνονται.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά συστημάτων αεράμυνας Patriot αμερικανικής κατασκευής για την Ουκρανία, κάτι που ζητά επίμονα το Κίεβο.
Το ίδιο αίτημα επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη από τη Ρώμη.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είχαν εγκρίνει την αποστολή τριών συστημάτων Patriot για το Κίεβο.
Τα Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα συστήματα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, είναι κινητά συστήματα και απαιτούν ταυτόχρονα τη λειτουργία κέντρου διοίκησης, ραντάρ και εκτοξευτών πυραύλων.
«Δεν θα τα παρατήσουμε»
«Βρίσκομαι σε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα» δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς.
Σύμφωνα με γερμανικά Μέσα πρόκειται για δύο συστήματα Patriot, αν και η γερμανική κυβέρνηση προς το παρόν δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες στη δημοσιότητα.
«Και οι Αμερικανοί τα χρειάζονται, όμως έχουν αρκετά Patriot ταυτόχρονα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο καγκελάριος Μερτς από το βήμα της Διάσκεψης επέλεξε να στείλει δύο μηνύματα, όπως είπε:
«Το πρώτο προς τη Μόσχα και τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν θα τα παρατήσουμε».
Το δεύτερο μήνυμα είχε αποδέκτη την Ουάσιγκτον και τον πρόεδρο Τραμπ:
«Μείνετε μαζί μας και μείνετε μαζί με την Ευρώπη. Είμαστε στην ίδια πλευρά».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου από τη Ρώμη, μέχρι το τέλος του πολέμου εκτιμάται ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί για την ανοικοδόμησή της δισεκατομμύρια ευρώ -πάνω από 800 δισ..
Ο καγκελάριος Μερτς αναμένει ότι η Ρωσία θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος της ανοικοδόμησής της Ουκρανίας μέσω κυρώσεων, όμως μέχρι τότε υποσχέθηκε συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς στην Ουκρανία.
Πηγή:dw.com (Δήμητρα Κυρανούδη)