Το Πεντάγωνο προσκάλεσε ξαφνικά ανώτερους διοικητές των ΗΠΑ από όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση σε στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, όπου θα τους απευθύνουν ομιλία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, γράφει το Associated Press.
Η συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τη βάση του Σώματος Πεζοναυτών στο Κουάντικο, κοντά στην Ουάσινγκτον, έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες εικασίες σχετικά με τον σκοπό και την αξία της συνάντησης τόσων πολλών στρατηγών και ναυάρχων, ειδικά επειδή πολλοί από αυτούς σταθμεύουν σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων ζωνών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού.
Αν και οι συναντήσεις μεταξύ ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών δεν είναι κάτι καινούργιο, οι ειδικοί σημείωσαν ότι το μέγεθος της συνάντησης, η ταχύτητα με την οποία συγκλήθηκε και η μυστικότητα που την περιέβαλε ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός.
«Η ιδέα ότι ο υπουργός θα μιλούσε με τους στρατηγούς και θα παρουσίαζε το όραμά του για τη λειτουργία του τμήματος, και ίσως τη στρατηγική και την οργάνωσή του, έχει απόλυτα νόημα», δήλωσε ο Μαρκ Καντσιάν, ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και συνταξιούχος συνταγματάρχης των Πεζοναυτών.
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι γιατί η συνάντηση ανακοινώθηκε τόσο νωρίς, γιατί πραγματοποιείται αυτοπροσώπως και τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό», πρόσθεσε ο Καντσιάν.
Αυτή η αβεβαιότητα έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πιθανό κλείσιμο της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, και καθώς ο Χέγκσεθ, ο οποίος έχει δώσει έμφαση στην αποτελεσματικότητα της μάχης και σε αυτό που αποκαλεί «πολεμικό πνεύμα», έχει προβεί σε αρκετές ασυνήθιστες και ανεξήγητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των γενικών αξιωματικών και της απόλυσης άλλων ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.
AP
—