Η Αθήνα εξετάζει την απόκτηση έξι έως 12 επιπλέον Rafale F4



Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά επιπλέον μαχητικών Rafale F4 για να διατηρήσει το προβάδισμα στο Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία προωθεί συμφωνία για Eurofighter Typhoon.

Aπό τις αρχές Οκτωβρίου το έλεγαν οι Γάλλοι, ότι η Ελλάδα εξετάζει την αγορά έως 12 επιπλέον Rafale, στην τελευταία τους έκδοση F4.

Η νέα έκδοση ενσωματώνει τον πύραυλο MICA NG, βόμβες AASM 1000 κιλών και βελτιωμένο ραντάρ AESA RBE2 με μεγαλύτερη ανάλυση. Διαθέτει επίσης προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που βοηθά τον πιλότο να ιεραρχεί απειλές και ένα νέο cockpit με οθόνη αφής τύπου F-35.

Πλέον η είδηση κάνει τον… γύρο του… κόσμου, μέσω του armyrecognition.com, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής.

Από γεωπολιτική άποψη, η Αθήνα επιχειρεί να αντισταθμίσει την τουρκική κίνηση και να ενισχύσει τη διπλωματική-βιομηχανική συνεργασία με τη Γαλλία, ενώ η Τουρκία, παρά τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει να προχωρεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της με προσθήκες σε τεχνολογία BVR και ραντάρ νέας γενιάς.

Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική της Αθήνας να διατηρήσει ποιοτικό προβάδισμα στην περιοχή του Αιγαίου, την ώρα που η Τουρκία έχει προχωρήσει σε συμφωνία για Eurofighter Typhoon με οπλικό πακέτο που περιλαμβάνει τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor.