«ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» ετοιμάζονται να καταπλεύσουν – Η νέα εποχή του Πολεμικού Ναυτικού



Οι FDI αλλάζουν το παιχνίδι: Τα πληρώματα ετοιμάζονται στη Γαλλία – Ο Στόλος αποκτά την πιο ισχυρή τριάδα φρεγατών στην ιστορία του.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη ξεκινήσει. Με τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» να έχει πλέον υψώσει την ελληνική σημαία και να εντάσσεται σταδιακά στην επιχειρησιακή δομή του Στόλου, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις δύο επόμενες υπερσύγχρονες φρεγάτες FDI HN «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ», οι οποίες βρίσκονται στην τελική φάση κατασκευής και δοκιμών στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας.

Το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει καθοριστικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς περίπου 240 στελέχη, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να στελεχώσουν και να εκπαιδευτούν στα δύο νέα πολεμικά πλοία. Πρόκειται για το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο πριν από την οριστική παραλαβή των μονάδων, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν δραστικά τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκπαίδευση που θα καθορίσει το μέλλον του Στόλου
Η αποστολή των ελληνικών πληρωμάτων στο Λοριάν δεν αφορά απλώς μια διαδικασία εξοικείωσης με τα νέα πλοία.

Αποτελεί την ουσιαστική μετάβαση του Πολεμικού Ναυτικού στην εποχή του ψηφιακού και δικτυοκεντρικού πολέμου.

Τα στελέχη θα εκπαιδευτούν σε όλα τα προηγμένα συστήματα των FDI HN, από το ολοκληρωμένο σύστημα μάχης SETIS μέχρι τα πανίσχυρα ραντάρ, τα όπλα, τα συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν στις τελικές δοκιμές και πιστοποιήσεις των πλοίων, αποκτώντας εμπειρία απευθείας στο επιχειρησιακό περιβάλλον όπου θα κληθούν να δράσουν.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πλήρωμα της «ΚΙΜΩΝ» έχει ήδη αποδείξει ότι η εκπαίδευση στο Λοριάν αποτελεί ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος. Οι νέες φρεγάτες δεν είναι απλά πολεμικά πλοία αλλά πλωτά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, με πλήρη διασύνδεση αισθητήρων και όπλων σε πραγματικό χρόνο.

«ΝΕΑΡΧΟΣ»: Στην τελική ευθεία πριν από την παράδοση
Η δεύτερη ελληνική FDI HN βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση.

Η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος των θαλάσσιων δοκιμών της, ενώ τα συστήματα μάχης και οι αισθητήρες της υποβάλλονται στις τελευταίες αξιολογήσεις. Μετά την πρώτη έξοδο για sea trials, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2026, το πλοίο έχει περάσει στο τελικό στάδιο πιστοποίησης.

Οι δοκιμές επικεντρώνονται στην αξιολόγηση όλων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της φρεγάτας, από τις επιδόσεις πλεύσης έως τη λειτουργία του δικτύου αισθητήρων και οπλικών συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η «ΝΕΑΡΧΟΣ» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και να αποπλεύσει για την Ελλάδα εντός Οκτωβρίου, ενισχύοντας σημαντικά τη διαθεσιμότητα των νέων μονάδων του Στόλου.

Η «ΦΟΡΜΙΩΝ» ακολουθεί με ταχείς ρυθμούς
Την ίδια στιγμή, η τρίτη ελληνική φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ» προχωρά επίσης με εντυπωσιακούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή της.

Μετά την καθέλκυσή της τον Μάιο του 2025, το πλοίο βρίσκεται πλέον στη φάση ολοκλήρωσης των συστημάτων του και σύντομα αναμένεται να εισέλθει στη διαδικασία των δικών του θαλάσσιων δοκιμών.

Η πρόοδος της κατασκευής επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα, επιτρέποντας στο Πολεμικό Ναυτικό να σχεδιάζει με ακρίβεια την επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων μονάδων.

Με βάση τον σχεδιασμό, η «ΦΟΡΜΙΩΝ» αναμένεται να καταπλεύσει στη Σαλαμίνα στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027, ενώ θα ακολουθήσει η τέταρτη φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η οποία προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2028.

Οι πιο προηγμένες φρεγάτες που απέκτησε ποτέ η Ελλάδα
Οι FDI HN συνιστούν το μεγαλύτερο ποιοτικό άλμα που έχει πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και δεκαετίες.

Με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνων, μήκος 122 μέτρων και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, αποτελούν την αιχμή της ευρωπαϊκής ναυτικής τεχνολογίας.

Στην «καρδιά» τους βρίσκεται το υπερσύγχρονο ραντάρ AESA Sea Fire, το οποίο μπορεί να εντοπίζει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα εκατοντάδες στόχους σε αέρα και θάλασσα. Σε συνδυασμό με το σύστημα μάχης SETIS, δημιουργείται μια ολοκληρωμένη εικόνα τακτικής κατάστασης που επιτρέπει άμεσες αποφάσεις και ταχύτατες εμπλοκές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μέσω του σόναρ γάστρας Kingklip Mk2 και του συρόμενου σόναρ CAPTAS-4 Compact, το οποίο θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα παγκοσμίως.

Η δύναμη πυρός που δημιουργεί νέα δεδομένα
Οι ελληνικές FDI διαθέτουν οπλισμό που τις καθιστά ικανές να επιχειρούν σε ολόκληρο το φάσμα των ναυτικών αποστολών.

Στον τομέα της αεράμυνας, οι Aster 30 προσφέρουν δυνατότητα προστασίας μεγάλων περιοχών και συνοδείας ναυτικών σχηματισμών, δημιουργώντας μια ισχυρή αεράμυνα περιοχής.

Παράλληλα διαθέτουν:

Πυραύλους Exocet MM40 Block 3C
Αντιαεροπορικό σύστημα RAM
Τορπίλες MU90
Πυροβόλο OTO Melara 76 χιλιοστών
Τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού Lionfish
Επιπλέον, κάθε φρεγάτα μπορεί να επιχειρεί με ελικόπτερο MH-60R Romeo και μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV), επεκτείνοντας θεαματικά την εμβέλεια επιτήρησης και προσβολής στόχων.

Το 2027 ο Στόλος θα διαθέτει τρεις FDI
Το πλέον καθοριστικό στοιχείο είναι ότι στις αρχές του 2027 το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να διαθέτει τρεις πλήρως επιχειρησιακές φρεγάτες FDI HN.

Η «ΚΙΜΩΝ» βρίσκεται ήδη σε ελληνικά χέρια, η «ΝΕΑΡΧΟΣ» ολοκληρώνει τις τελευταίες δοκιμές της και η «ΦΟΡΜΙΩΝ» προετοιμάζεται για τα δικά της sea trials.

Η παρουσία τριών πλοίων της ίδιας κλάσης με κοινά συστήματα, υψηλή διαθεσιμότητα και δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης σε κρίσιμες περιοχές δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τον ελληνικό Στόλο.

Σε συνδυασμό με τα MH-60R, τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, τα υποβρύχια Type 214 και τις νέες δικτυοκεντρικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελλάδα αποκτά μια ναυτική δύναμη με χαρακτηριστικά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν.

Ψηφιακός πόλεμος και απόλυτη διασύνδεση στο Αιγαίο
Οι FDI HN δεν σχεδιάστηκαν μόνο για να πολεμούν αλλά και για να διοικούν.

Η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και διαμοιρασμού τεράστιου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μετατρέπει κάθε φρεγάτα σε κόμβο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, ικανό να συνδέεται άμεσα με μαχητικά Rafale, F-16 Viper, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα και άλλες μονάδες επιφανείας.

Σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, όπου η ταχύτητα αντίδρασης καθορίζει την έκβαση μιας κρίσης, οι FDI προσφέρουν δυνατότητες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν προνόμιο των ισχυρότερων ναυτικών δυνάμεων του κόσμου.

Με την «ΚΙΜΩΝ» ήδη σε υπηρεσία, τη «ΝΕΑΡΧΟΣ» να ετοιμάζεται για παράδοση και τη «ΦΟΡΜΙΩΝ» να ακολουθεί, η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία μιας από τις ισχυρότερες και τεχνολογικά πιο προηγμένες ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ικανής να διατηρήσει την ελληνική ναυτική υπεροχή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες δεκαετίες.