Η Ιαπωνία θα αναπτύξει υπερηχητικό πύραυλο για τα υποβρύχια της



Το Ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας ζήτησε χρηματοδότηση, στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2027, για την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού πυραύλου που θα μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια. 

Η εξέλιξη αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιθετικών δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς του στόλου υποβρυχίων της Ιαπωνίας. Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία συνεχίζει τις εργασίες της για την ανάπτυξη συστήματος κάθετης εκτόξευσης, ικανό να εκτοξεύει πυραύλους Cruise και βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια. Το σύστημα αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο το 2029.

Το νέο πρόγραμμα έρχεται σε μια στιγμή που το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ζητά πρωτοφανή αύξηση αμυντικών δαπανών, στα $ 60,1 δισεκατομμύρια για το 2027. 

Η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων από την Ιαπωνία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά υφίσταται από το 2019, ενώ το Δεκέμβριο του 2025 η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων για την ενίσχυση των επιθετικών δυνατοτήτων της. 

Ο κάθετος εκτοξευτής, που αναπτύσσει η Ιαπωνία, θα αποτελείται από μονάδες εκτόξευσης, η κάθε μία με ικανότητα εκτόξευσης 7-8 πυραύλων. Κάθε ιαπωνικό υποβρύχιο θα ενσωματώνει 2-3 μονάδες εκτόξευσης δηλαδή 14-24 πυραύλους.