ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΧΑΦΤΑΡ – ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΗ ΑΟΖ;


Στη Λιβύη βρίσκεται αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στη Λιβύη με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε λίγο πριν από τις 10:00 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται στο μέτωπο της Λιβύης.



Ο Χαφτάρ και η κατάσχεση του τουρκικού σκάφους

Η κίνηση Δένδια έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ κατέσχεσαν τουρκικό πλοίο.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων.

Η κίνηση από την πλευρά του πολεμικού σκάφους του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να σταματήσει το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και να το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη της Λιβύης και στον πρόεδρο της της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται ότι θα αντιδράσει δυναμικά.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη τόσο για στρατιωτική συνεργασία όσο και για την ασφάλεια, καθώς και οι δηλώσεις ότι η Τουρκία θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Αντίθετες στο ενδεχόμενο να αποστείλει η Τουρκία στρατεύματα στη Λιβύη -προκειμένου να συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ- είναι οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία.

Οι απειλές των Τούρκων

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η συμφωνία προβλέπει να στείλει η Τουρκία τεχνική, αστυνομική και στρατιωτική βοήθεια, αρχικά με τη μορφή συμβουλών, στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, όπως αναφέρουν μέσα της γειτονικής χώρας, περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και την ανάσχεση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Η Άγκυρα, πάντως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει και στρατεύματα στην Λιβύη, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ενόχληση από ΗΠΑ – Ρωσία

ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίζονται ενοχλημένες, ενώ δεδομένα ανάλογη στάση κρατά και η ΕΕ. Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη.

Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σαράτζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

ΠΗΓΗ