Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο – Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Πεντάγωνο


Η Αθήνα αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία απαντώντας δυναμικά στη γειτονική χώρα η οποία για μία ακόμη φορά προσπαθεί με την επιθετική της στάση και ρητορική να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να μην έχει ξαφνιαστεί από το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο.

Το «Πεντάγωνο» όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο

Η υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και η απέλαση από την πλευρά της Αθήνας του πρέσβη της Λιβύης ο οποίος αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Εξωτερικών το Σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσιών ζωνών έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και οι σχεδιασμοί αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποστολής τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο συζητούνται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, θέτοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.

Η ανησυχία πλέον είναι μεγαλύτερη λόγω των κινήσεων της Άγκυρας αλλά και εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ