Επιστολή Αξιωματικού ε.α προς τον ΥΠΕΘΑ Νικ. Παναγιωτόπουλο - Τι του ζητάει


Του Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου,  Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού   κατοίκου Αθηνών,  οδός Κομνηνών,  αρ. 48. (panos_stamatis@yahoo.gr)
                                                     
Π Ρ Ο Σ
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Λεωφ.  Μεσογείων, αρ.229,  Χολαργός.

   Αξιότιμε  κ. υπουργέ,

Τελευταία έχει επανέλθει το θέμα χορήγησης έκτακτου μερίσματος από τα Μ.Τ. με συνεχείς δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ως είναι γνωστό, το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με σκοπό την υλική ενίσχυση των εν αποστρατεία και ενεργεία μετόχων του και των οικογενειών αυτών.

Με βάση τον ισχύοντα καταστατικό Νόμο του ΜΤΝ, το ταμείο δύναται να χορηγήσει έκτακτο επίδομα, στους μετόχους-μερισματούχους του, κατά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ και εγκρίσεως Σας.

Με βάση το υπάρχον αποθεματικό του Ταμείου καθώς και των πλεονασμάτων των περασμένων ετών, η καταβολή του παραπάνω επιδόματος δεν είναι απαγορευτική ούτε θα φέρει το Ταμείο σε κάποια οικονομική δυσχέρεια στο επόμενο οικονομικό έτος και υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Είναι γνωστή σε Σας η τραγική οικονομική κατάσταση των αποστράτων, καθώς εκτός των τεραστίων μειώσεων στις συντάξεις τους, τους έχουν κοπεί και τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.

Επειδή οι πλείστοι εξ υμών έχουν αποκλειστικό εισόδημα τη σύνταξη τους, θα επιθυμούσαν να τους χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα από το ΜΤΝ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, τις γιορτές,  σύμφωνα με τις Ελληνικές και Χριστιανικές παραδόσεις.

Επειδή, για την ως άνω χορήγηση απαιτείται η έγκρισή Σας.

Επειδή, είναι και νόμιμο αλλά και πρωτίστως ηθικό, για αυτούς που έχουν αφοσιώσει  μια ζωή ολόκληρη στην Πατρίδα, Αυτή ευγνωμονούσα, να αποδείξει εμπράκτως την αναγνώριση της και να  χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα, ως Νόμος ορίζει και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν.

Σας παρακαλώ, σεβόμενος τις αξίες, την τιμή των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ. και των οικογενειών τους, να εγκρίνεται άμεσα τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος, ώστε να δώσετε ένα τέλος στην διαρκή παραφιλολογία και μια μεγάλη ανακούφιση, ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους απόστρατους αξιωματικούς, οι οποίοι ακόμα πλήττονται από τα δυσμενή οικονομικά μέτρα των μνημονίων. 

                                                                                                      Αθήνα,  5 Δεκεμβρίου 2019
                Μετά τιμής
 Πλωτάρχης  ε.α. Π. Σταμάτης ΠΝ