"Χτίσιμο" του αφορολόγητου - Δείτε τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα


Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύσει το νέο όριο δαπάνης εισοδημάτων με αποδείξεις (ηλεκτρονικές) του 30%, όπως προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

 Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Στο εισόδημα, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Ανώτατο όριο στο ποσό των δαπανών είναι τα 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Τέλος επισημαίνεται πως στις δαπάνες, που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του 30% περιλαμβάνονται έξοδα όπως: έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων,δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις,νοσήλια και ασφάλιστρα

ΠΗΓΗ