Μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφοράς αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης


Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr.

Για εμπροσθοβαρή εφαρμογή ελαφρύνσεων είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του από χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Από την κυβέρνηση ούτως ή άλλως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων θετικών μέτρων, με βάση τη θετική πορεία των δεικτών.

“Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το ΑΕΠ της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με εφέτος κατά επτά δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ή 1.600 ευρώ περίπου ανά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η “ευημερία για όλους” δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, ενώ είχε δεσμευθεί και για ένα δεύτερο κύμα μείωσης ούτως ώστε να καλυφθεί η προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με τις  επικείμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.  Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο.

Αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης, είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση και κατάργησή της. Ωστόσο, προς το παρόν η κατάργηση της εν λόγω εισφοράς δεν έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στον Προϋπολογισμό του 2020 τη μείωση της εισφοράς εργαζομένων – εργοδοτών κατά 0,9% από τον προσεχή Ιούλιο.