Αποκαλύψεις από τη Μόσχα: «Ο Ερντογάν μεταφέρει λιβυκό πετρέλαιο παράνομα μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη» – Τον «καρφώνουν» οι Ρώσοι


Τον πιο βρώμικο ρόλο σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη και την Μέση Ανατολή διαδραματίζει η Τουρκία, η οποία ευρισκόμενη σε πολύ βαθιά οικονομική κρίση, μεταφέρει  παράνομα λιβυκό πετρέλαιο και μέσω τουρκικού και ουκρανικού εδάφους, το μεταπουλά στην Ευρώπη.

Την αποκάλυψη έκανε Ρωσίδα σύμβουλος του ΥΠΑΜ και πολιτικός επιστήμονας σε ινστιτούτο της Μόσχας με το όνομα Karine Gevorgyan.

“Το γεγονός ότι οι Τούρκοι πληρεξούσιοι πολεμούν στη Λιβύη είναι από καιρό γνωστό. Αυτό είναι ένα ανοιχτό μυστικό. Υποστηρίζουν τον Σάραζ και την κυβέρνησή του εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, η αποστολή μιας άλλης παρτίδας μαχητών δεν θα αλλάξει την κατάσταση πολύ. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μικρό ενδεχόμενο. Προφανώς, ο Ερντογάν και οι φίλοι του από τη Λιβύη χρειάζονται αυτή τη νομιμοποίηση για κάποιο λόγο.

Η Τουρκία κάνει τα πάντα για τα χρήματα. Οι Τούρκοι περνούν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της επικράτειάς τους, Λιβυκό πετρέλαιο. Η Λιβύη δεν μπορεί να εμπορεύεται άμεσα το πετρέλαιο και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Άγκυρας, για τις οποίες οι Τούρκοι κερδίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Το λιβυκό πετρέλαιο ρέει μέσω του τουρκικού εδάφους, εισέρχεται στην Ουκρανία και έπειτα ρέει μέσω αγωγού προς την Ευρώπη”, τόνισε.

Προφανώς λοιπόν για αυτόν τον λόγο ο Ερντογάν έχει αφηνιάσει με την ΑΟΖ, διότι θέλει να μεταφέρει μεγάλο μέρος του λιβυκού αερίου στην Ευρώπη, παίζοντας ο ίδιος τον ρόλο του μεσάζων που κερδίζει πολλά.

Είναι όμως και  η δέσμευση του Ερντογάν για την παγκόσμια τζιχάντ και συγκεκριμένα για τους τρομοκράτες του ISIS. Από το 2012, η ​​Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, η ΜΙΤ, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, παρέχει πόρους και υλική βοήθεια στον ISIS, ενώ οι Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι κάνουν τα στραβά μάτια για τους στρατολόγους του ISIS που διασχίζουν τα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ.

Στοιχεία των μαχητών του ISIS που συλλαμβάνονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έδειξαν σφραγίδες εξόδου από την Τουρκία στα διαβατήριά τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης για το GNA με την άμεση στρατιωτική στήριξη μέσω της μεταφοράς Τζιχαντιστών στη χώρα, αλλά και πιθανόν Τούρκων αξιωματικών ως προπομπούς της ενισχυμένης παρουσίας τουρκικών δυνάμεων.

Το πρόβλημα όμως της κίνησης Ερντογάν με την μεταφορά δυνάμεων στην Λιβύη, “σκοντάφτει” στην δημιουργία προγεφυρώματος στην Τρίπολη και στην κίνηση των Τούρκων από αέρος και θαλάσσης προς την χώρα αυτή, χωρίς τα “πλευρά τους να είναι καλυμμένα” ενώ Αιγύπτιοι και λοιποί τους αναμένουν.

Αν συμβεί κάτι εκεί για παράδειγμα και έχουμε εκατόμβη θυμάτων μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών, τότε η εξέγερση στην τουρκική ενδοχώρα από τα εκατομμύρια των πεινασμένων και εκτοπισμένων από το καθεστώς Ερντογάν, θα είναι σίγουρη.

ΠΗΓΗ