Τέλος με νομικά τερτίπια στην επιπλέον πλασματική πενταετία για τα στελέχη των ΕΔ


Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ παρουσιάζει έγγραφο του ΕΦΚΑ που αρνείται την εφαρμογή επιπλέον πλασματικής πενταετίας ζητώντας «ειδικό νόμο» και αναφέρει ότι εφευρίσκονται «νομικά κωλυμάτα»

Μέσω ΕΦΚΑ και χρησιμοποιώντας «νομικά κωλύματα» η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στην εφαρμογή του νόμου ν. 4609/19 και στην αναγνώριση 10 αντί μόνο 5 πλασματικών ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εξέλιξη που σίγουρα θα δυσαρεστήσει πολλά στελέχη των ΕΔ που έχουν συμπληρώσει ή πλησιάζουν τα 30 έτη υπηρεσίας και ήθελαν να επιδιώξουν να αποχωρήσουν με συνολικά 40 έτη προϋπηρεσίας χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν τα 60 έτη.

Η απάντηση που ανέμεναν έγινε γνωστή μέσα από ανακοίνωση της ΠΟΕΣ η οποία γνωστοποιεί την απάντηση που ανέμενε με οδηγίες το ΥΠΕΘΑ, και παρουσιάζει το σχετικό έγγραφό που αναφέρει συγκεκριμένα:

«α. Για τη συμπλήρωση συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας από έτη 40-00-00 μπορούν να ληφθούν υπόψη (υπό τον όρο της καταβολής της προβλεπόμενης εισφοράς):

α) χρόνος στο διπλάσιο από έτη 05-00-00 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 40 του ΠΔ 169/2007 και β) χρόνος από έτη 03-00-00 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 22 παρ. 4 του Ν.3865/2010.

β. Ο χρόνος στο διπλάσιο από έτη 05-00-00 (πέραν του αναφερομένου ανωτέρω) που αναφέρεται στις διατάξεις του άρθ. 11 παρ.1 του Ν.4609/2019 δεν μπορεί να ληφθεί υπ όψη αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 22 παρ.2 του Ν.3865/2010 «Ο επανακαθορισμός των μονάδων και υπηρεσιών που αναφέρονται στις παραγράφου 5 και 6 του παρόντος άρθρου, στις οποίες λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε σε αυτές, γίνεται με ειδικό νόμο, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 73 του Συντάγματος» και ο ανωτέρω Ν.4609/2019 δεν αποτελεί ειδικό Νόμο.


Υπενθυμίζουμε ότι ο ν. 4609/19 ήταν ενταγμένος σε νομοσχέδιο του τότε ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα και οι διαμαρτυρίες πολλών στελεχών ότι οι υπηρεσίες δεν τον εφάρμοζαν μετά την ψήφισή του ανάγκασαν τον τότε ΑΝΥΕΘΑ να εκδώσει τότε σχετική οδηγία προς τις υπηρεσίες του υπουργείου που τους καλούσε να εφαρμόσουν τον νόμο. Οι εκλογές που ακολούθησαν «πάγωσαν» τις διαδικασίες και ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα τον περασμένο μήνα με ερώτηση στη Βουλή στην οποία απάντησε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος λέγοντας ότι έχει παραπέμψει το θέμα  στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας διευκρινήσεις αν και ο νόμος φέρει θεσμικά και την υπογραφή της τότε Υπουργού Ε. Αχτιόγλου

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ σχολιάζει συγκεκριμένα: «Από την ως άνω απάντηση του Ε.Φ.Κ.Α. σαφώς διακρίνεται μια αρνητική στάση της οικείας Υπηρεσίας προς διευθέτηση της εκκρεμότητας εφαρμογής των διατάξεων της (α) σχετικής νομοθεσίας, εφευρίσκοντας νομοτυπικό κώλυμα, για το οποίο ουδόλως ευθύνονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά μόνο ο ίδιος ο νομοθέτης».

Ταυτόχρονα, θέτει με ερώτημα προς τον Πρωθυπουργό, όλα τα αρμόδια υπουργεία, βουλευτές κ.α. πολιτικούς παράγοντες αν αποδέχονται αυτή την απάντηση και τι πρόκειται να κάνουν.