Αποκαλυπτικό διάλογος του κυβερνήτη του τουρκικού σεισμογραφικού με τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς"

Οι σκοπιμότητες των Τούρκων με την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγιναν ξεκάθαρες με τη συνομιλία του Τούρκου κυβερνήτη με την φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς", και αφορούν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως υποστήριξε ο κυβερνήτης του τουρκικού σεισμογραφικού, βρισκόταν σε "τουρκική ΑΟΖ", σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση που είχε δημιουγηθεί από την παράνομη παρουσία στον ελληνικό χώρο.

Οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει την περιοχή για το Oruc Reis από τις 14 Ιανουαρίου

Η αρχική άρνηση απάντησης στη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" και η μετέπειτα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην επίμαχη περιοχή, προμηνύουν το νέο στόχο εντάσεων της Άγκυρα και οφείλουν να σημάνουν συναγερμό στην πολιτική ηγεσία, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης.

Τα όσα ειπώθηκαν στην επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το «Ορούτς Ρέις», όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποκάλυψε το δελτίο του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση. Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα - σύμφωνα με πληροφορίες - να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
ΠΗΓΗ