Παναγιωτόπουλος συνάντηση με Ακάρ - Τι συζήτησαν οι δύο ΥΠΕΘΑ


Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Περίπου 15 λεπτά διήρκησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών – κρατών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», οι κατ’ ιδίαν επαφές έλαβαν χώρα σε φιλικό πλαίσιο, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας και της Άγκυρας θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα το κλίμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο.

Η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και «έκνομο». Μάλιστα, την ίδια άποψη υιοθέτησαν και άλλες χώρες της περιοχής, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ακόμη «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί και το πάγιο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΠΗΓΗ