Αποκάλυψη: Έρχεται πρόταση Χάγης από τον Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο

Αποκάλυψη: Έρχεται πρόταση Χάγης από τον Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο


Όπως αποκαλύπτει ο Mανώλης Κωστίδης και Ελεύθερος τύπος, Εμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου.

Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο. Στο ζήτημα του Αιγαίου θεωρείται πως πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν διμερώς και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τον εναέριο χώρο, οι (κατά τους Τούρκους) «γκρίζες ζώνες», με την υποσημείωση ότι αν δεν καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να οδηγηθούν επίσης στη Χάγη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πρόταση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να έρθει προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, που είχε στείλει, πριν από το μνημόνιο με την Τουρκία, διαβήματα στην Αθήνα για παραχωρήσεις οικοπέδων της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης. Η Τρίπολη ζητούσε διευκρινίσεις καθώς θεωρούσε πως οι παραχωρήσεις εφάπτονταν με περιοχές της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Στην Αγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση που οδηγηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στη Χάγη, η Τουρκία εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει όλα τα σημεία του Χάρτη της Σεβίλλης. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη αξία η θέση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα επί υπουργίας Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για καθορισμό ενιαίας υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι και το Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου θα είναι προφανώς ο πρώτος στόχος της Αγκυρας σε μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

Αλλωστε, η τουρκική πλευρά έχει «λειάνει» τις θέσεις για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των μεγαλύτερων ελληνικών νησιών. Ενώ αρχικά ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου υποστήριζαν πως ούτε η Κρήτη ούτε τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα (αλλά μόνο χωρικά ύδατα), ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας στην περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες αποκάλυψε μια σημαντική λεπτομέρεια των τουρκικών θέσεων:

«Θα μπορούσαμε να χάψουμε πως η Κρήτη είναι μικρή ηπειρωτική χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, εννοώντας πως μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα, όχι όμως όσο μια ηπειρωτική χώρα. Αυτή η μετακίνηση θέσης της τουρκικής πλευράς ενδέχεται να είναι ένα κάλεσμα διαλόγου προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ