ΕΥΠ: Φόβοι προβοκάτσιας στον Έβρο; Δηλώσεις Ιρανού “αναρχικού πρόσφυγα”


Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάκος

Αυξημένη ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) σχετικά με την ανάρτηση γνωστού στις Ελληνικές Αρχές “Ιρανού αναρχικού πρόσφυγα”. Ο τελευταίος βρίσκεται στην Ελλάδα και με ανάρτηση του σε γνωστή εγχώρια σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου καλεί το αναρχικό κίνημα να οπλίσει τους μετανάστες στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Securitynews.gr, οι αξιωματούχοι της ΕΥΠ διερευνούν με μεγάλη προσοχή το προφίλ, τις επαφές και την εγχώρια δράση του Ιρανού, καθώς τα όσα δήλωσε εγγράφως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο Ιρανός “αναρχικός πρόσφυγας” σημείωσε με έμφαση ότι «οι σφαίρες είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους μετανάστες».

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ΕΥΠ σημειώνουν στο Securitynews.gr ότι έχει διερευνηθεί σε θεωρητικό επίπεδο το σενάριο υποστήριξης από τον αντιεξουσιαστικό χώρο των παράνομων μεταναστών στον Έβρο.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει μια “απόπειρα” των μελών του αναρχικού χώρου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ, όμως γρήγορα διαπίστωσαν διά ζώσης την αποτελεσματικότητα της ελληνικής αστυνομίας.

Το σενάριο που απασχολεί ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο επικοινωνίας και συντονισμού μελών του εγχώριου αναρχικού κινήματος με αντίστοιχα άτομα από την Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθεί προβοκάτσια στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχουν θέσει επί τάπητος αρκετά contingency plans, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικούς τρόπους ανάσχεσης και σύλληψης μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, προτού εκείνα μεταβούν είτε από το Τελωνείο των Κήπων, είτε από Βουλγαρία στην Τουρκία και συγκεκριμένα την Αδριανούπολη για να “οργανώσουν πολεμικά” τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται έξω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Να σημειωθεί ότι το μεγάλο κείμενο που δημοσίευσε είναι γραμμένο στα ελληνικά, αγγλικά και στα φαρσί και φιλοξενείται και στους μεγαλύτερους διεθνείς ιστότοπους αναρχικών συνοδευόμενο με φωτογραφίες πολεμικών όπλων. Εν κατακλείδι η ΕΥΠ βρίσκεται σε άμεση σύνδεση και επικοινωνία τόσο με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, όσο και των ομάδων Ο.Π.Κ.Ε, ΕΚΑΜ και Ομάδας Δράσης.

ΠΗΓΗ: SECURITY NEWS